DiN HiZMETLERiNDE MESAJ OLUŞTURMADA KUR' AN ÖRNEGi - Macit, Yusuf (Fırat University, 2007)
Din hizmeti, yilce Allah'ın elçisi Hz. Muhammed (as.) aracılığıyla insanlığa hidayet rehberi olarak gönderdiği ilahi kitap Kur'an'ın mesajının yine O'nun tarafından belirlenen gayeye ve yöntemlere uygun olarak bütün insan!ı.ğa sunulmasıdır. Din hizmetinin etkinliği açısından dini mesajın iletişim psikolojisine uygun olarak oluşturulması kadar, içeriğinin de dinin temel hedefleri ve önceliklerine göre dilzenlenmesi önemlidir. Din hizmeti insanların gilncel sorunlarına ve ihtiyaçianna cevap bulabilmeli, makul, tutarlı ve uygulanabilir çözilmler üretebilmelidir. Dini hayatı bütünpyle kuşatması yanında, mesajda asıl hedef dinin temeli olan ve bu bağlamda dindarlığı bütünüyle etkileyen tevhid ve iman hakikatlerine yönelik olmalıdır. Sözgelimi namaz ibadetinin teknik olarak anlatılması önemlidir, ancak bireylere niçin, kim için namaz kıldıklarının anlatılması ve böyle bir ibadeti onlardan isteyen yüce yaratıcının Kur'an'ın yaklaşımıyla kendilerine tanıtilması da bir o kadar önemlidir. Bu makalede, din hizmetleri açısından mesajın nasıl oluşturulması gerek"tiğiyle ilgili Kur'an örneğinden hareketle bazı tespit ve önerilere yer verilecektir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları