SON DÖNEM BÖBREK YETMEZLİĞİ TANILI HASTALARDA KAN SPEKSİN SEVİYELERİNİN ARAŞTIRILMASI - İNCESU, GİZEM (Fırat Üniveristesi, 2019)
Speksin, iştah, gıda alımı, vücut ağırlığının düzenlenmesi ve enerji dengesini kontrol etmede rol oynayan bir nöropeptiddir. Son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) tanılı hastalarda serum speksin düzeyi ile ilgili çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamızda SDBY hastalarında serum speksin seviyeleri ve nütrisyonel parametrelerle ilişkisini araştırma amaçlandı. Çalışmaya 30 hemodiyaliz (HD) hastası ve kontrol grubu olarak 30 sağlıklı kişi alınmıştır. Hastaların serum speksin seviyeleri HD öncesi ve sonrası çalışıldı. Hastaların beslenme durumunu ve vücut kompozisyonunu değerlendirmek için Mini Nutrisyonel Değerlendirme (MND) testi ve Tanita 330 sc cihazı ile biyoelektrik impedans analizi (BİA) yapıldı. Elde edilen demografik ve laboratuvar verilerinin serum speksin seviyeleri ile ilişkisi değerlendirildi. İstatistiksel analizlerin yapılmasında SPSS 22 paket programı kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Serum speksin seviyesi SDBY grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptandı (p<0,001). HD öncesi serum speksin seviyesi ile karşılaştırıldığında HD sonrası serum speksin seviyeleri anlamlı olarak daha düşük saptandı (p<0,001). MND testine göre iyi beslenmiş hastalarla malnütrisyonlu hastaları karşılaştırdığımızda malnütrisyonlu hastalarda vücut kitle indeksi (VKİ) seviyeleri daha düşük, speksin seviyeleri anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p<0,001). Speksin seviyeleri ile vücut ağırlığı, VKİ, yağ yüzdesi, yağ kütlesi ve visseral yağ oranı arasında negatif korelasyon saptandı. Sonuç olarak, serum speksin seviyesi SDBY hastalarında anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Malnütrisyonlu HD hastalarında serum speksin seviyesi iyi beslenmiş hastalara göre daha yüksek saptanmıştır. Bulgularımız böbrek fonksiyonları ve nütrisyonel durumu yansıtan parametrelerin serum speksin düzeyi açısından belirleyici olabileceğini göstermektedir. Anahtar kelimeler: son dönem böbrek yetmezliği, speksin, nöropeptid Q, malnütrisyon, hemodiyaliz

Spexin is a neuropeptide that plays a role to control food intake, appetite, redressing of body weight and energy balance. In patients who get diagnosed with end stage renal disease (ESRD), there is no study on serum spexin level. The aim of our study was to investigate the relation between serum spexin and nutritional parameters in ESRD patients. In the study, 30 hemodialysis patients (HD) and as control group, 30 healthy individuals were included. Serum spexin levels of the patients were studied before and after HD. To assess the nutritional conditions and body compositions of the patients, mini nutritional assessment test (MNA) and with Tanita 330 sc device, bioelectric impedence analysis (BIA) was carried out. The relation of acquired demographic and laboratuary datas to serum spexin level was assessed. In the making of statistical analysis, SPSS 22 pocket program was used. Significance level was taken as p<0,05. Serum spexin level was detected significantly higher in ESRD group compared to healthy control group (p<0,001). Compared to pre-HD serum spexin level, post-HD serum spexin level was detected significantly lower (p<0,001). According to MNA test, when compared well-nutritioned patients to malnutritioned ones, body mass index (BMI) levels of malnutritioned patients were lower, but their serum spexin levels were significantly higher (p<0,001). There was a negative correlation between BMI, fat percentage, fat mass and visceral fat percentage. As a result, serum spexin level was significantly higher in ESRD patients. In malnutritioned HD patients, serum spexin level was higher compared to well-nutritioned patients. Our findings suggest that parameter which reflect renal functions and nutritional conditions can be a determinant in terms of serum spexin level. Keywords: end stage renal disease, spexin, neuropeptide Q, malnutrition, hemodialysis
Blood spexin level investigations in patients who get diagnosed with end-stage renal disease
Keywords: Nefroloji