7-11 YAŞ ARASI SAĞLIKLI İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİ İLE ENGELLİ İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİLERİNİN YAŞ VE CİNSİYETE GÖRE KRANİOFASİYAL ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ - ULCAY, TUFAN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Doğumdan sonra kranial iskelet farklı periyotlarda ve oranlarda gelişimine devam eder. Bu gelişim sürecinde, fötal, çocukluk ve erişkin dönemlerinde kraniofasiyal ölçümlerde farklılıklar gözlenmektedir. Bu farklılıkların oluşmasında, genetik faktörler, ırk, cinsiyet, kraniumun şekli ve büyüme oranları da oldukça etkilidir. Santral sinir sistemi malformasyonlarında ve sendromlarında baş ve yüze ait ölçümlerde farklılıklar gözlenmektedir. Şimdiye kadar; Turner, Williams, Klinifelter, Fragile X ve Down sendromlu vakalarda yapılan kranyofasiyal morfometrik çalışmalarda alınan sonuçların toplumdaki sağlıklı bireylere göre anlamlı derecede farklı olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda, Tokat ilindeki 7-11 yaş arasındaki 149 erkek, 116 kız, toplam 265 olgunun kraniofasiyal ölçümleri kullanılarak engelli ve sağlıklı bireyler arasındaki farklılıkların araştırılması planlandı. Çalışmada 6 baş, 10 yüz, 4 orbital, 2 burun, 3 orolabial ve 4 kulak ölçümü olmak üzere toplam 29 ölçüm kullanılmıştır. Bu ölçümler için 22 antropometrik noktadan yararlanılmıştır. Engelli bireyler ve normal bireyler arasında baş ve yüz ölçümlerinde farklılıklar tespit edilmiştir. Bu farklılıklar mevcut sendromların etiyolojisindeki sebeplerden kaynaklanabileceği gibi, motor ve mental disfonksiyonların da bir sonucu olabilir. Ayrıca her bireye ait Z skor değerleri hesaplanarak, bunların ortalamaları alınmış ve elde edilen değerlerin optimum aralıkta (+1SD,-1SD) olduğu tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Kraniyofasiyal ölçüm, antropometri, Z skor

Postnatal growth of the cranial skeleton proceeds at different rates and periods. During this growth process, so many differences at the craniofacial measurements, in the fetal, childhood and adulthood periods, have occured. In the formation of these differences, genetics factors, race, sex, shape of the cranium and the proportion of growth are quite effective. Some anthropometric measurements of the cranium and face are effected in the presence of central nervous system malformations and syndromes. So far; it was determined that, the results of the craniofacial morphometric studies, carried out on Turner, Williams, Klinifelter, Fragile X and Down syndrome cases, show significant differences according to healthy subjects. This study was intended to determined the cranial and facial measurements in 265 subjects ( 149 male, 116 female) age from 7 to 11 in Tokat. 29 craniofacial anthropometric measurements( 6 cranial, 10 facial, 4 orbital, 2 nasal, 3 orolabial ve 4 auricular) and 22 anthropometric landmarks were used. Differences were determined between the cranial and facial measurements of retarded and normal subjects. As well as causes of syndromes may account for these differences, motor and mental alterations may also. Furthermore, the Z score values were calculated for each individual. The averages of the Z score values were determined to be in the optimal range (+1SD,-1SD).Key Words: Craniofacial measurement, anthropometry, Z score.
The comperatıve examınatıon of craniofacial anthropometric measurements on retarded and healthy primary school children from 7 to 11 according to their age and sex
Keywords: Anatomi; Antropoloji