Behçet hastalarında kronik hastalık anemisi sıklığı - Çiçek, Demet; Kandi, Başak; İlhan, Nevin; Dertlioğlu, Bakar Selma; Demir, Betul (My University, 2007)
Kronik hastal›k anemisi (KHA); serum demir, total demir ba¤lama kapasitesinde azalma ve demir depolar›nda art›fl ile seyreden, hafif-orta fliddette bir anemi tablosudur. Kanserler, inflamatuvar hastal›klar ve kronik infeksiyonlar gibi çeflitli hastal›klarda KHA görülebilir. Kronik seyirli ve inflamatuvar bir hastal›k olan Behçet hastal›¤›nda KHA geliflmesi olas› görünmektedir. Önceki çal›flmalarda Behçet hastal›¤›nda KHA s›kl›¤› hiç de¤erlendirilmemifltir. Bu nedenle çal›flmam›zda Behçet hastalar›nda KHA’y› araflt›rmay› amaçlad›k. Gereç ve Yöntem: Çal›flmaya 40 Behçet hastas› ile 20 sa¤l›kl› gönüllü al›nd›. Hastalar›n serum demir, hemoglobin, ferritin, doymam›fl demir ba¤lama kapasitesi (unsaturated iron binding capacity (UIBC)) ve total demir ba¤lama kapasitesi (total iron binding capacity (TIBC)) de¤erleri ölçüldü. Behçet hastalar› ve kontrol grubunda erkek için <13.5 mg/dL, kad›n için <12 mg/dL olan hemoglobin düzeyleri anemi olarak belirlendi. Anemisi olan hastalardan serum ferritin düzeyi <60 ng/mL olanlar demir eksikli¤i anemisi (DEA), >60 ng/mL olanlar KHA olarak yorumland› ve hastalar KHA ve DEA alt gruplar›na ayr›ld›. Bulgular: Behçet hasta grubunda KHA %10 ve DEA %17.5 olarak bulundu. KHA olanlar›n hepsi aktif Behçet hasta grubunda bulunmaktayd›. Kontrol grubunun %15inde DEA tespit edildi ve KHA’ya rastlanmad›. Serum hemoglobin ve ferritin düzeyi ile yafl, cinsiyet, ald›klar› tedavi ve hastal›k süresi aras›nda istatistiksel aç›dan anlaml› bir fark bulunamad› (p>0.05). Serum hemoglobin ve ferritin düzeyleri aras›nda istatistiksel aç›dan anlaml› bir korelasyon (r=0.06 ve p<0.001) mevcuttu. Sonuç: Çal›flmam›zda Behçet hastalar›nda KHA ve DEA’y› s›ras›yla % 10 ve % 17.5 olarak bulduk. (Turkderm 2007; 41: 121-4)
Keywords: Behçet sendromu; Anemi; Kronik hastalık; Anemi; demir eksikliği