HİGH-FLUX HEMODİYALİZ TEDAVİSİNİN KALP VE ENDOTEL FONKSİYONLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - KIRCIMAN, ERCAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
I. ÖZETÖn bilgi: Kronik Böbrek Yetmezliği (KBY) tedavisinde büyük ilerlemelerolmasına rağmen sağ kalım oranları hala çok düşüktür. Uzatılmış hemodiyalizdeanemi ve hipertansiyon kontrolü, sağ kalım oranları iyi olması nedeniylekonvansiyonel diyalize üstün olduğu, ancak pahalı olması, hastalar tarafından uzunsüre diyalizde geçirilmesinin istenmemesi gibi dezavantajları vardır.Kısa sürede High-flux diyaliz yapılmasının kardiyovasküler sistem ve endotelfonksiyonları üzerindeki etkileri tartışmalıdır. Sıkı ekstra sellüler volüm kontrolüuygulanan hemodiyaliz hastalarda High-flux diyalizin kardiyovasküler hastalık veendotel fonksiyonları üzerindeki etkileri araştırıldı.Metod: 52 KBY hastası High-Flux (haftada 3 kez 2.5 saatlik seans) ve Low-flux (haftada 3 kez 4 saatlik seans) diyaliz gruplarına randomize edilerek 52 haftalıkdönemde klinik takip yapıldı.Bulgular: High-flux ve Low-flux gruplarında sonuçlar sırasıyla üre için Kt/V1.45Â±0.3 ve 1.60Â±0.3, interdiyalitik kilo alımı 1.5Â±0.5 ve 1.9Â±0.6 kg, diyaliz öncesisistolik KB 107Â±14 ve 115Â±17 mmHg, diyastolik KB 66Â±8 ve 70Â±10 mmHg,intradiyalitik hipotansiyon atağı %2.1Â±3 ve %4.0Â±3, sol ventrikül kitle indeksi104Â±26 ve 106Â±26 g/m2, Ejeksiyon fraksiyonu %60Â±9 ve %64Â±8, homosistein8.4Â±3.7 ve 12.0Â±11 umol/L, D-dimer 206Â±143 ve 238Â±154 mg/L, vonWillebrandfaktör %146Â±66 ve %154Â±57, CRP 3.8Â±1.4 ve 4.5Â±2.1 mg/L, Hemoglobin 11Â±1.3 ve11Â±1.4 g/dl, Albümin 4.1Â±0.4 ve 4.0Â±0.3 g/dl, Kalsiyum 10Â±0.8 ve 9Â±0.8 mg/dl,Fosfor 5.4Â±1.8 ve 6.0Â±1.3 mg/dl, Parathormon 213Â±144 ve 226Â±111 pg/ml saptandı.Sonuçlar arasında dikkat çekici istatiksel farklar saptanmadı.Kısa High-flux hemodiyalizin kardiyovasküler fonksiyonları bozmadığı, hattaküçük ve orta moleküllü toksinleri daha etkin temizlediği, eritropoetin direncindeazalma, lipid profilinde düzelme, ateroskleroz patogenezinde rol oynayanmikroinflamatuar toksinleri daha etkin uzaklaştırılması gibi olumlu etkileri saptandı.Sonuç: High-flux diyaliz güvenli olması, kısa sürede yeterli ve hatta üstündiyaliz yapması, hasta, diyaliz merkezleri ve sağlık güvence kuruluşları için cazipolması nedeniyle gelecekte konvansiyonel diyaliz yöntemi olması beklenmektedir.Anahtar kelimeler: Hemodiyaliz, Kardiyovasküler hastalık, High-flux diyaliz
Effect of the high-flux hemodialysis on cardiovaskular and endothelial function
Keywords: Nefroloji