Bayraklarda kullanılan hayvan figürleri üzerine bir inceleme - Yiğit, Ali; Bayrak, Sema Çakır; Öz, Gülseren Yıldız; Aslım, Gökhan (My University, 2011)
İnsanlık tarihinde, insan tarafından hayvana yüklenen anlam eski önemini kaybetse de, günümüzde halen farklı unsurlarda varlığını sürdürmektedir. Bu unsurlardan biri de ulusların, toplumların simgesini çeşitli renk ve biçimlerde gösteren “bayrak”lardır. Çalışmada, insan–hayvan ilişkisinin, bir ülkenin bağımsızlık simgesi olan bayraklara yansımasını değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırmada Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası düzeyde tanınan 193 ülke bayrağı incelendi. Çalışmanın gerecini hayvan figürü bulunan 23 ülke bayrağı oluşturdu. Bu bayraklarda toplam 19 farklı hayvan figürünün yer aldığı belirlendi. Ülke bayraklarında yer alan hayvanlar farklı gruplara ayrılarak, farklı kültürlerdeki anlamları değerlendirildi. Bayraklarda yer alan hayvanlara yüklenen anlam farklı kültürlerde değişmekle birlikte, bazı hayvanların benzer anlamları sembolize ettiği ve geçmişte hayvanlara yüklenen anlamın günümüzde de varlığını sürdürdüğü söylenebilir.
Keywords: Tarih; veteriner tarihi; bayrak; ülkeler; sembol; hayvanlar