KÜRESEL GRAFİTLİ DÖKME DEMİR İLE LAMEL GRAFİTLİ DÖKME DEMİRİN DİFÜZYON KAYNAĞI - ÖZDEMİR, NİYAZİ (Fırat Üniveristesi, 1996)
Yüksek Lisans Tezi KÜRESEL GRAFİTLÎ DÖKME DEMİR İLE LAMEL GRAFİTLİ DÖKME DEMİRİN DİFÜZYON KAYNA?I Niyazi ÖZDEMİR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metal Eğitimi Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 77 Difüzyon kaynağı, birleştirilmek üzere eşleşmiş aynı veya farklı iki malzemelerin ergime sıcaklıkları altındaki bir sıcaklıkta, malzemelerde tesbit edilebilir plastik akmaya sebep olmayan bir basınç altında, katı hal difüzyonu yoluyla malzeme çifti arasında metalurjik bir bağ oluşuncaya kadar, malzemenin özelliklerini önemli ölçüde etkilemeyecek bir süre tutulmasıyla uygulanan kaynak usulüdür. Bu çalışmada küresel grafıtli dökme demir ile lamel grafitli dökme demirin endüstriyel şartlarda difüzyon kaynağı ile kaynak edilebilirliği incelenmiştir. Çalışmanın 1. bölümünde konuya giriş yapılmış, 2. bölümde difüzyon mekanizmaları verilmiştir. 3. bölümde difüzyon kaynağı, difüzyon kaynağına tesir eden faktörler, difüzyon kaynağı uygulanan malzemeler, difüzyon kaynağı teknikleri, difüzyon kaynağına uygulanan muayene ve testler, difüzyon kaynağı uygulama alanları ile ilgili literatür araştırmaları verilmiştir. 4. bölümde deney Çalışmalarında kullanılan malzemeler anlatılmış, 5. bölümde deney çalışmaları sunulmuştur. 6. bölümde sonuçlar ve görüşler yazılmıştır. Yapılan bu çalışma sonucunda küresel grafitli dökme demir ile lamel grafitli dökme demirin endüstriyel şartlarda difüzyon kaynağı ile kaynatılabildiği görülmüştür.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering