SPORCU VE SEDANTERLERDE AKUT VE DÜZENLİ EGZERSİZİN GÖZİÇİ BASINCI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - ŞİMŞEK, ERTUĞRUL (Fırat Üniveristesi, 2001)
Sporcu ve Sedanterlerde Akut ve Düzenli Egzersizin Göziçi Basıncı Üzerine Olan Etkilerinin Karşılaştırılması Göziçi basıncı ile ilgili yapılan bir çok çalışmada, egzersizin GİB'ı üzerine olumlu yönde azaltıcı etkisinin olduğu gösterilmiştir. Bu etki, glokomlu hastalarla birlikte sedanter ve fiziksel aktiviteye sahip kişileri de kapsamaktadır. Bu çalışmanın amacı; aerobik ve anaerobik egzersiz yaptırılan sporcu ve sedanterlerde egzersiz öncesine göre GİB'ında meydana gelen değişikliği ve kronik egzersizin bu değişikliğe etkisini araştırmaktır. Bu çalışma; 19 sporcu, 19 sedanter deneğin katılımı ile gerçekleştirildi. Tredmilde sporcu erkek deneklere eğimi % 3, hızı 5.2 km, zamanı 15 dakikaya; sporcu kız deneklere eğimi % 3, hızı 4.2 km, zamanı 12 dakikaya; sedanter erkek deneklere eğimi % 2, hızı 3.2 km, zamanı 12 dakikaya; sedanter kız deneklere eğimi % 2, hızı 2.2 km, zamanı 10 dakikaya ayarlanarak aerobik, 30 sn bisiklet ergometresinde anaerobik egzersiz yaptırıldı. Egzersiz öncesi, aerobik ve anaerobik egzersiz sonrası göziçi basınçları ölçüldü. Egzersiz öncesi, anaerobik ve aerobik egzersiz sonrası göziçi basınçları Willcoxon testi ile, grupların egzersiz öncesi, anaerobik egzersiz sonrası ve aerobik egzersiz sonrası sağ ve sol göziçi basınçları Marm Whitney U testi ile değrlendirildi. pO.01, p< 0.05 anlamlı kabul edildi. XGrupların egzersiz öncesi ve aerobik egzersiz sonrası ile anaerobik egzersiz sonrası GİB'larının karşı kurmalarında anlamlı fark bulundu (p<0.05). Anaerobik ve aerobik egzersiz sonrası göziçi basınçlarının karşılaştırlmasında aerobik egzersizde düşüş görüldü (p<0.01) Bu çalışmada; egzersizin sporcu ve sedanterlerde göziçi basıncını düşürdüğü ve bu düşüşün anaerobik egzersizde aerobik egzersize göre daha az olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak; göziçi basıncı yüksek olanlarda kısa süreli şiddetli egzersiz yerine daha uzun süreli ve daha az yoğunlukta aerobik egzersiz uygulanmasının yararlı olacağı söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Göziçi Basınç, Aerobik Egzersiz, Anaerobik Egzersiz XI

Comparison of Impacts of Acute and Regular Exercise on Intraocular Pressure at Sportman and Sedanters In many studies related to intraocular pressure (IOP) have been shown that exercise has a positive and decreasing impact on IOP. This impact is readily observed in patients with glaucoma, sedanters and people who have physical activities. The purpose of this study was to investigate IOP changes in sportman and sedanters, who asked to do aerobic and anaerobic exercises (pre-post comparison) and to seek impacts of cronic exercise on this change. Total of 19 sportman and 19 sedanter subjects were involved in this study. Exercise was performed on treadmill. This can be summarized as follows: in male sportsman informant group, the 3% slope, 5.2 km speed and 15 minutes time space were set. Moreover; in female sportswoman informant group, 3% slope, 4.2 km speed and 12 minutes time space were arranged. 2% slope, 3.2 km speed and 12 minutes time space were set for sedanter male informant group. 2% slope 2.2 km speed and 10 minutes were set for female sedanter informant group. Following this, all groups were asked to do anaerobic exercise at 30 sn cycle ergometer under above describedconditions. Pre and post aerobic and anaerobic exercise IOP' s were measured. Pre-post IOP findings were analysed using Willcoxon test. Then, right and left lOP's in pre exercise and post anaerobic exercise groups, evaluated through Mann Whitney U test and the result was signifi cant at the level of PO.01, p<0.05.Group findings related to IOP's at pre exercise and post aerobic exercise with post anaerobic exercise were compared and it has been determined that there was a significant difference at p<0.05 level. In a comparison of finding at anaerobic and aerobic it was found that aerobic exercise shown a decrease at p<0.01 leveL This study revealed that exercise reduces IOP in exercise sportman and sedanters and this decrease in anaerobic exercise is less than aerobic exercise. As a result, it has been thought that longer term and less intensive aerobic exercise application can be more beneficiary than short period intensive exercise in patients with glaucoma. Key Words: Intraocular Pressure, Aerobic Exercise, Anaerobik Exercise. XIII
Comparison of impacts of acute and regular exercise on intraocular pressure at sportman and sedanters
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Spor; Sports