GÜMÜŞKÖY (KÜTAHYA) AG YATAĞI ÇEVRESİNDEKİ SULARDA ARSENİK KİRLİLİĞİNİN İNCELENMESİ - CİHAN, YILDA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada, Kütahya İli Gümüşköy Ag madeni çevresindeki sularda arsenik kirliliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda bölgede gözlenen 21 adet su kaynağından haziran ve ekim (2017) aylarında su örnekleri alınmıştır. Bu örneklerde hem katyon hem de anyon analizleri yaptırılmıştır. Alınan su örneklerinin anyon analizleri Elazığ İl Özel İdaresi Analiz laboratuvarındaki iyon analizöründe, katyon analizleri ise Acme (Kanada) Analiz Laboratuvarı'ndaki ICP-MS'de yapılmıştır. Bu analiz sonuçlarına göre yöredeki suların sınıflaması yapılmış ve buna göre bölgedeki suların Ca+2 ve HCO3- 'ca zengin sular olarak sınıflandırılmıştır. Bu çalışmada yöredeki suların arsenik kirlilik potansiyeli ortaya çıkarılmış ve bölgenin çok yoğun bir şekilde arsenik kirliliğine maruz kaldığı gözlenmiştir. Bölgedeki kuyuların ortalama 301 ppb, en yüksek ise 1735 ppb arsenik içerdiği saptanmıştır. Bölgedeki 21 suyun 11'inde WHO standartlarının (10 ppb) üzerinde arsenik değerleri saptanmıştır. Yöredeki arsenik kirliliği, Tavşanlı Volkanitleri içerisinde gözlenen sülfürlü cevherleşmelerle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Yöredeki yeraltı suları Piper diyagramı ile sınıflandırılmış ve bu sular Ca ve HCO3' ca zengin sular olarak tanımlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Kütahya, Gümüşköy, arsenik kirliliği, yeraltı suları,

Arsenic pollution in the waters around Gümüşköy (Kütahya) mining area The main objective of this study is to investigate arsenic contaminations in the waters of Gümüşköy, Kütahya Turkey. For that, twenty-one samples were collected in the study area at Jun and October months of 2017and measured the temperature, pH, and electric conductivity. These waters were analyzed by ICP-MS for As and other cations and by Ion analyzer in Elazig İl Özel Idaresi Laboratory for anions. According the results, water types in the aquifer were identified by using Piper's (1944) trilinear plotting technique and described as Ca bicarbonate water. These results showed that the waters of Gümüşköy and its surrounding intensely polluted by the arsenic and some metals. The average and highest concentration of As were found 301 and 1735 ppb, respectively, in the study area. Arsenic levels in 11 ground waters of 21 were observed to have higher levels than in permissible levels (10 ppb) of WHO. It is possible that As pollution in this region was related with a result of alteration of sulfate deposits in the deep. Key Words: Kütahya, Gümüşköy, arsenic pollution, water,
Arsenic pollution in the waters around Gümüşköy (Kütahya) mining area
Keywords: Jeoloji Mühendisliği