KOYUN VE KEÇİ AKCİĞERLERİNDEN BAKTERİ İZOLASYONLARI VE İZOLE PASTEURELLA'LARIN POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU (PZR) İLE SAPTANMASI - ÖZBEY, GÖKBEN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Bu çalışmada Elazığ'daki bir mezbahada kesilen toplam 6678 koyun ve 31 12 keçi akciğeri makroskopik olarak incelendi ve bu akciğerlerin sırası ile, 350 (%5,2) ve 150 (%4,8)'sinde pnömoni saptandı. Akciğer örneklerinden kültür yöntemi ile bakteriyel etkenler izole ve identifiye edildi ve bu etkenlerin içerisinden Pasteurella'lann DNA'sı Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ile araştırıldı. Ayrıca, şüpheli Pasteurella multocida. izolatlanna fere inokulasyon testi de yapıldı. Akciğer örneklerinin %7 koyun kanı ilave edilmiş kanlı ağarda 24-48 saatlik kültürü sonucunda, 1 5 (%4,3) P. multocida ve 8 (%2,3) Mannheimia haemolytica izole ve identifiye edildi. Keçilerden toplanan 150 akciğer örneğinden ise 1 (%0,7) P. multocida ve 6 (%4,0)M haemolytica izole ve identifiye edildi. Gerek koyun ve gerekse keçi akciğerlerinden izole edilen P. multocida ve M. haemolytica' 'nın kültür bulgularına göre hesaplanan pozitiflik oranlan karşılaştırıldığında, aradaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı belirlendi (koyunlarda p=0,2 ve keçilerde p=0,12). Fare inokulasyon testi ile koyunlarda 15 P. multocida izolatından 13 (%86,7)'ü pozitif sonuç verirken, keçilerde ise 1 P. multocida izolatı pozitif sonuç verdi. P. multocida ve M. haemolytica izolatlannm tümünün PZR ile de pozitif olduğu saptandı. Bununla birlikte, toxA geninden hazırlanan primerlerin kullanılması ile yapılan PZR ile P. multocida izolatlannm hiçbirinde pozitif sonuç elde edilemedi. Sonuç olarak bu çalışma, P. multocida ve M haemolytica 'nın doğru ve çabuk identifikasyonu için PZR'nin uygulanabilirliğini ortaya koymuştur.Anahtar Kelimeler: Akciğer, Pasteurella multocida, Mannheimia haemolytica, Polimeraz Zincir Reaksiyonu, Kültür.

In this study, lungs of 6678 sheep and 3112 goats slaughtered at an abattoir in Elazığ were examined macroscopically and pneumonia was detected in 350 (5.2%) and 150 (4.8%) lungs, respectively. These samples were inoculated on to blood agar supplemented with 7% sheep blood for isolation of bacterial agents. A Polymerase Chain Reaction (PCR) based upon the use of species-specific primers was carried out on DNA samples extracted from Pasteurella spp suspicious isolates. In addition, mouse inoculation test was carried out on Pasteurella multocida suspected isolates. In the examination of lung samples collected from sheep, 15 (4.3%) P. multocida and 8 (2.3%) M. haemolytica were isolated and identified. The proportions of the species identified in goat samples were 1 (0.7%) for P. multocida and 6 (4%) for M haemolytica. The differences between the proportions of P. multocida and M. haemolytica strains isolated from lung samples of both sheep and goats were not statistically significant (p=0.2 in sheep and p=0.12 in goats). Thirteen (86.7%) of P. multocida isolates were positive in the mouse inoculation test in sheep. One P. multocida isolate from goats was also positive in the mouse inoculation test All P. multocida andM. haemolytica strains that were positive by culture were also found to be positive by the PCR. However, toxigenic P. multocida were not detected in any isolates by PCR using primers derived from toxA gene. In conclusion, this study showed the feasibilry of PCR for accurate and rapid identification of P. multocida andM. haemolytica.Key Words: Lung, Pasteurella multocida, Mannheimia haemolytica, Polymerase Chain Reaction (PCR), Culture.
Isolation of bacterial agents from the lungs of sheep and goats and detection of pateurella spp by polymerase chain rection (PCR)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine