Kınalı Kekliklerde (Alectoris chukar) Bazı Yumurta ve Kuluçka Özelliklerinin Araştırılması - Kızılaslan, Anıl; Şimşek, Ülkü Gülcihan (My University, 2019)
Bu araştırma, kınalı kekliklerde (Alectoris chukar) bazı yumurta ve kuluçka özelliklerininaraştırılması amacıyla planlanmıştır. Kekliklerde yumurta özelliklerinin tespiti için 100 adet, kuluçkaözellikleri için 13.500 adet yumurta kullanılmıştır. Kuluçka işlemleri 5 tekerrürlü yapılmıştır. Hertekerrürde 24 günlük kuluçka işlemini takiben tüm civcivler, dölsüz yumurtalar ve embriyo ölümlerideğerlendirilmiştir. Kınalı kekliklerde yumurta ağırlığı 22.50 g, yumurta boyu 42.16 mm, yumurtaeni 31.05 mm, şekil indeksi %73.69, kabuk kalınlığı 0.38 mm, yumurta sarısı rengi 10.75 olaraktespit edilmiştir. Kekliklerde döllü yumurta oranı %85.51, kuluçka randımanı %70.95, çıkım gücü%82.91, erken, orta, geç dönem embriyo ölümleri ve kabuk altı ölümleri sırasıyla %14.56, 0.85,0.55 ve 1.11, civcive dönüşüm oranı %72.06 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, Kınalı kekliklerdedölsüz yumurta ve erken dönem embriyo ölümleri oranının yüksek olduğu, bu parametrelerdeiyileştirme yapılmasının gerekliliği tespit edilmiştir.
Keywords: Biyoloji; Zooloji; Entomoloji