Regresyon Yöntemlerine Dayalı Suç Tespit Analizi Karşılaştırması Elazığ İli Örneği - Bilen, Abdulkadir; Ozer, Ahmet Bedri (My University, 2022)
Ülkelerin ve toplumların önce gelen sorunlarından biri olan suçu önlemek, devletin ilk görevleri arasındadır. Bu suçların önemli bir türü siber suçtur. Siber suçlarla mücadele edebilmek için öncelikle bu suçun nasıl gerçekleştiğini ve yöntemini bilmek gerekmektedir. Siber saldırıları önceden tahmin etmek kişilerin ve kurumların uğrayacağı zararları azaltacaktır. Bu tahminleri yapabilmek için lineer regresyon, polinom regresyon, ridge regresyon ve lasso regresyon yöntemlerinden oluşan dört farklı model uygulanmıştır. Elazığ ilinde işlenen siber suçların öznitelikleri çıkarılmış ve bu dört modele dayalı tahminler yapılmıştır. Ortalama mutlak hata (MAE), ortalama kare hatası (MSE), kök ortalama kare hatası (RMSE) ve R Square değerlendirme kriterlerine göre modeller karşılaştırılmıştır. Yapılan uygulama neticesinde 0.79 doğruluk oranıyla kendi içinde en iyi yöntem polinom regresyon sonuç vermiştir. Diğer yöntemlerin başarı oranı çok düşük sonuç vermiştir. Elde edilen sonuçlar suç analizine ve suçla mücadeleye bir ön adım olacaktır.
Keywords: Siber Suç; Regresyon; Yapay Zeka; Suç Analizi