KAEMPFEROL'ÜN ALT EKSTREMİTE İSKEMİ REPERFÜZYONUNA BAĞLI GELİŞEN KAS VE AKCİĞER DOKU HASARINA KARŞI KORUYUCU ETKİSİNİN İNCELENMESİ - ÇAKICI, GONCA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmada, alt ekstremitelerde ciddi morbidite ve mortaliteye neden olabilen geçici iskemi reperfüzyon (I/R) hasarına bağlı kas ve akciğer dokusunda meydana gelen hasarı önlemede kaempferolün koruyucu antioksidan aktivitelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma planımızda 250-300 gram ağırlığında 7-8 haftalık 24 adet Wistar sıçanlar kullanıldı. Hayvanlar, Kontrol grubu, İ/R grubu, Kaempferol (K) grubu ve İ/R+Kaempferol grubu olmak üzere rastgele 4 gruba ayrıldı. Uygulama sonunda dokular alındı ve MDA, yağ asidi miktarları ile Süperoksit dismutaz (SOD) ve Katalaz enzim aktivitelerinin ölçümleri yapıldı. Kas dokusunda, lipid peroksidasyon düzeyinin belirteci olan MDA düzeyi kontrol grubuna göre IR grubunda önemli düzeyde arttığı halde (p<0,01), İR+K ve K gruplarında belirgin düzeyde azalma gözlendi (p<0,001). SOD enzim aktivitesi, kontrole kıyasla İR grubunda önemli düzeyde azalma gözlenirken, İR+K ve Kaempferol grubunda belirgin bir artış gözlendi. Katalaz enzim aktivitesini kontrole göre kıyasladığımızda, İR ve İR+K gruplarında belirgin düzeyde azaldığı halde, kaempferol grubunda aksi bir eğilim göstererek yükseldiği belirlendi (p<0,001). Akciğer dokusunda MDA düzeyinin kontrol grubuna göre İR+K ve K gruplarında farklılık göstermediği halde (p>0,05), İR grubunda kısmen yükseldiği saptandı (p<0,05). SOD miktarı İR grubunda belirgin düzeyde azalırken (p<0,001), İR+K ve K gruplarında kısmen arttığı tespit edildi. Katalaz düzeyinin kontrol grubuna göre İR ve İR+K gruplarında kısmen azaldığı gözlenirken (p<0,05), K grubunda çok belirgin düzeyde bir artışın olduğu tespit edildi (p<0,001). Çalışma sonunda İskemi/Reperfüzyon sonrası oluşan MDA ve SOD ile katalaz gibi antioksidan enzimlerin kısmi hasarlarının giderilmesinde intraperitoneal olarak uygulanan kaempferol'ün etkili olduğu gözlendi. Anahtar Kelimeler: İskemi, Reperfüzyon, kaempferol, Kas dokusu, Akciğer dokusu, MDA, SOD

In this study, it was aimed to evaluate the protective antioxidant activities of kaempferol in preventing muscle and lung tissue damage due to transient ischemia reperfusion (I/R) injury, which can cause serious morbidity and mortality in the lower extremities. In our study, 24 Wistar rats weighing 250-300 grams, 7-8 weeks old, were used. Animals were randomly divided into 4 groups as Control group, I/R group, Kaempferol (K) group and I/R+Kaempferol group. At the end of the application, the tissues were taken and the measurements of MDA, fatty acid amounts, and Superoxide dismutase (SOD) and Catalase enzyme activities were made. Although the MDA level, which is a marker of lipid peroxidation level in muscle tissue, increased significantly in the IR group compared to the control group (p<0.01), a significant decrease was observed in the IR+K and K groups (p<0.001). SOD enzyme activity was significantly decreased in the IR group compared to the control, while a significant increase was observed in the IR+K and Kaempferol groups. When we compared the catalase enzyme activity with the control, it was determined that although it decreased significantly in the IR and IR+K groups, it increased in the Kaempferol group with an opposite trend (p<0.001). Although the MDA level in the lung tissue did not differ in the IR+C and C groups compared to the control group (p>0.05), it was found to be partially increased in the IR group (p<0.05). While the amount of SOD decreased significantly in the IR group (p<0.001), it was found to be partially increased in the IR+C and C groups. While it was observed that the catalase level decreased partially in the IR and IR+C groups compared to the control group (p<0.05), there was a very significant increase in the C group (p<0.001). At the end of the study, it was observed that intraperitoneally administered kaempferol was effective in eliminating the partial damages of MDA and SOD and antioxidant enzymes such as catalase after Ischemia/Reperfusion. Keywords: Ischemia, Reperfusion, kaempferol, Muscle tissue, Lung tissue, MDA, SOD
Investigation of the protective effect of kaempferol against to muscle and lung tissue damages due to lower extremity ischemia reperfusion
Keywords: Biyoloji; Biyokimya