Alternatif bir yöntemle üretilen demir tanesinin karakterizasyonu - Öztürk, Elif Arancı; Benkli, Yunus Emre; Boyrazli, Mustafa (My University, 2020)
Bu çalışmada, Elazığ-Keban-Yukarı Çakmak bölgesinde bulunan Hun Madencilik’ten temin edilen vezenginleştirildikten sonra %67,29 Fe içeren konsantre ve redükleyici olarak da, karbonize edildikten sonra%94,68 C içeren çay tesis atıkları kullanılarak bir mikrodalga fırında demir tanesi üretimi gerçekleştirildi. -45 µm tane boyutuna sahip konsantre baziklik oranı 1,2 olacak şekilde ayarlandıktan sonra, stokiyometrikoranın 2 katı kadar karbonize ürünle karıştırılıp, soğukta sertleştirilmiş kompozit pelet üretildi.Kurutulduktan sonra soğukta sertleştirilmiş peletler için gerekli mukavemet ve porozite değerine sahip olankompozit peletler mutfak tipi bir mikrodalga fırında 20 dakika redüksiyon işlemine tabi tutulduktan sonrametal spektrometre cihazında yapılan analizinde %96,6 Fe, %2,4 C, %0,42 Si içerdiği tespit edilmiştir. Eldeedilen demir tanesinin cüruftan çok rahat bir şekilde ayrılabildiği görüldü. Mikroyapı incelemeleri sonucuelde edilen ürünün, beyaz dökme demir özelliklerine benzer özellikler gösterdiği görülmüştür.
Keywords: Maden İşletme ve Cevher Hazırlama; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Metalürji Mühendisliği