Siberaylaklık: Öğretmen Adayları ve Mobil Teknolojiler - Varol, Filiz; Yıldırım, Hasan Esat (My University, 2017)
Teknolojinin hayatımıza girmesi ile ortaya çıkan siberaylaklık kelime anlamı olarak bireylerinbulundukları yerin teknolojik desteğini amacı dışında kullanması olarak tanımlanmaktadır. Bir başkadeyişle, bir çalışanın şirketinin internetini kişisel alışveriş yapmak amacı ile kullanması ya da biröğrencinin ders esnasında mobil cihazı aracılığı ile sosyal medya hesabını kontrol etmesi siberaylaklıkolarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı yükseköğrenimdeki öğrencilerin ders esnasında sahipoldukları mobil teknolojiler aracılığı ile yaptıkları siberaylaklık davranışlarını tespit etmektir. Bubağlamda 228 sınıf öğretmeni adayından veri toplanmıştır. Öğrencilerin kişisel bilgileri ve hem günlükhayatta hem de ders esnasında mobil teknolojiler aracılığıyla yaptıkları etkinlikler irdelenmiştir. Eldeedilen bulgulara göre katılımcıların büyük çoğunluğunun en az bir yıldır en az bir mobil cihaza sahipolduğu, yarısının mobil öğrenme ile uğraştığı; öğrenme etkinliği kapsamında dosya paylaşımı, bilgitarama, ders videosu izleme ve eğitim amaçlı başkaları ile iletişim kurma gibi etkinlikler yaptığı tespitedilmiştir. Ayrıca öğrenciler ders esnasında en çok sosyal medya ve haber sitelerini ziyaret ettikleriniifade etmişlerdir. Sonuç olarak günümüzde bilişim teknolojilerinin hızlı gelişimiyle beraber bilgisayar veinternet hayatın vazgeçilmezleri arasında yerini almıştır. Ancak bu vazgeçilmezlerin eğitimortamlarındaki etkisini en üst seviyeye çıkarabilmek adına bu cihazların daha etkin nasıl kullanılabileceği;öğrencilerin bu teknolojiler aracılığı ile ders ortamından nasıl uzaklaştıklarını ve bu durumları en altseviyeye indirmek adına yapılabileceklerin incelenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmanın bulgularınınileride yapılacak çalışmalara temek teşkil edeceği düşünülmektedir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Bilgisayar Bilimleri; Bilgi Sistemleri