YÖNTEM ETKİNLİK ETKİLEŞİMİ: SUNUŞ YOLUYLA ÖĞRETİME KARŞI 5E ÖĞRENME DÖNGÜSÜ VE BASİT ARAÇ-GEREÇLERLE YAPILAN ETKİNLİKLERE KARŞI ETKİLEŞİMLİ SİMÜLASYONLAR - AYDIN, HAVVA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmanın amacı 7. sınıf öğrencilerinin Fen Bilimleri dersi Kuvvet ve Enerji Ünitesinde yer alan Kuvvet- Enerji ve Enerji Dönüşümleri konusunun üç farklı sınıfta üç farklı öğretim yöntemi kullanılarak öğrencilerin akademik başarı ve tutumlarının incelenmesidir. Sınıflardan birinci gruba 'Sunuş Yoluyla Öğretim' tekniği, ikinci gruba '5E ve PhET Simülasyonları' tekniği, üçüncü gruba ise '5E Araç-Gereç' tekniği uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2022–2023 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesinde ki Şehit Teğmen Harun Kılınç Ortaokulu'nda 7. sınıfta öğrenim görmekte olan 90 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma kapsamında alınan öğrencilerin uygulanan eğitim yöntemlerinin akademik başarı ve tutum ve motivasyon algısı üzerine etkisini belirlemek için ön test ve son testlerden elde edilen veriler kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS 25.0 paket programından yararlanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi sırasında öncelikle ortalama ve standart sapmanın hesaplanması gibi betimsel istatistiklere yer verilmiştir. Daha sonra ise kestirimsel istatistik tekniklerine başvurulmuştur. Grupları ele alınan bağımlı değişkenler açısından hem kendi arasında karşılaştırmak, hem de her grupta ki zaman içinde ki değişimi tespit edebilmek için, gruplar arası-grup içi karışık varyans analizi (mixed between-within analysis of variance) yapılmıştır. Gruplar arası-grup içi karışık varyans analizi (Spit Plot ANOVa) parametrik bir test olduğu için öncesinde testin varsayımları kontrol edilmiştir. Uygulama sonrasında akademik başarıya ilişkin bulgulara bakıldığında sınıflara uygulanan Sunuş Yolu ile öğretim, 5/E Simülayon ile öğretim ve 5/E Araç- Gereçle öğretim yöntemini uygulandığı sınıflarda ön test ve son test puanları arasında anlamlı farklılık görüldüğü ve kullanılan yöntemlerin sınıfların başarısını artırdığı saptanmıştır. Farklı öğretim yöntemi kullanılan sınıflarda sınıflar arası hangi eğitim yönteminin daha başarılı olduğunu belirlemeye yönelik yapılan test sonuçlarına göre öğrencilerin ortalama puanlarında istatiksel olarak olmasa da pratikte artılarının olduğu görülmüştür. Öğrencilerin eğitim süreci öncesinde ve sonrasında Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeği sonuca göre duyuşsal özelliklerine ilişkin bulgulara bakıldığında ise Fiziğin Önemi, Fizik Özyeterliliği, Fizik Başarı Motivasyonu ve Öğrenci Motivasyonu başlıklarında gruplara bakılmaksızın tüm öğrencilerin ortalama puanlarında istatistiksel olarak olmasada pratikte çok büyük artışların olduğu; Fizik Kendi Kavramı, Fizik Dersi Kaygısı ve Durumsal İlgilerinde anlamlı etkinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Fen bilimleri, 5/E, PhET simülayonu, Sunuş yolu ile öğretim

The aim of this study is to examine 7th grade students' Science course Force and Energy. It is an examination of the academic achievement and attitudes of students on the subject of Force-Energy and Energy Conversions in the unit, using three different teaching methods in three different classes. The 'Teaching Through Presentation' technique was applied to the first group of the classes, the '5E and PhET Simulations' technique was applied to the second group, and the '5E Tools and Equipment' technique was applied to the third group. The sample of the research consisted of 90 students studying in the 7th grade at Şehit Teğmen Harun Kılınç Secondary School in Elbistan district of Kahramanmaraş province in the 2022-2023 academic year. Data obtained from pre-test and post-test were used to determine the effect of the educational methods applied to the students included in the research on their academic success and perception of attitude and motivation. SPSS 25.0 package program was used to analyze the quantitative data. While analyzing the data, firstly descriptive statistics such as calculation of mean and standard deviation were included. Then, predictive statistical techniques were used. In order to compare the groups among themselves in terms of the dependent variables considered and to detect the change in each group over time, mixed between-within analysis of variance was performed. Since inter-group mixed analysis of variance (Spit Plot ANOVA) is a parametric test, the assumptions of the test were checked beforehand. When the findings regarding academic success were examined after the application, it was determined that there was a significant difference between the pre-test and post-test scores in the classes where the Teaching with Presentation, teaching with 5/E Simulation and 5/E Teaching with Tools methods were applied to the classes and that the methods used increased the success of the classes. According to the test results conducted to determine which education method is more successful between classes in classes where different teaching methods are used, it has been seen that there are benefits in the students' average scores in practice, although not statistically. When we look at the findings regarding the affective characteristics of the students according to the results of the Attitude Scale towards Science and Technology Course before and after the education process, it is seen that there are huge increases in the average scores of all students, regardless of groups, in practice, although not statistically, in the titles of Importance of Physics, Physics Self-Efficacy, Physics Achievement Motivation and Student Motivation; It was concluded that there was no significant effect on Physics Self-Concept, Physics Lesson Anxiety and Situational Interests. Key Words: Science, 5/E, PhET simulation, Teaching through presentation
Method activity interaction: Presentation vs. 5E learning cycle and interactive simulations vs. activities with simple tools
Keywords: Bilim ve Teknoloji; Eğitim ve Öğretim; Fizik ve Fizik Mühendisliği