PERİTONİTLİ ORTAMDA KLORHEXİDİN GLUKONAT EMDİRİLMİŞ KOMPRES VE METRONİDAZOL EMDİRİLMİŞ KOMPRES KULLANIMININ BARSAK ANASTOMOZU ÜZERİNE ETKİLERİ - AKSU, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2012)
Kalın barsakta hem patojen mikroorganizmaların fazlalığı, hem de kollojenaz enzim aktivitesinin yüksekliği nedeniyle anastomoz kaçağı riski gastrointestinal traktın diğer yerlerine göre daha yüksektir. Genel cerrahi kliniklerinde gerek elektif gerekse acil kolon ameliyatlarında kirli batın olması durumunda özellikle sol kolona yapılacak girişimlerde primer anastomozdan kaçınılmakta ve çok basamaklı prosedürler tercih edilmektedir. Bu deneysel çalışmada peritonitli ortamda sol kolon anastomozlarında klorhekzidin glukonat ve metronidazol emdirilmiş batın kompresleri kullanılmasının anastomoz güvenliği açısından değerlendirilmesi amaçlandı.Bu çalışma, Fırat Üniversitesi Deneysel Araştırma Merkezi'nde Wistar ?Albino cinsi 21 adet rat üzerinde 3 eşit gruba ayrılarak yapıldı. Orta hat laparatomi sonrası pelvik peritonun 2 cm üzerinden sol kolon tam kat kesildi. Fekal kontaminasyon için lümen içindeki gayta yaralanmanın çevresine bulaştırıldı. Daha sonra karın iki kat üzerinden (fasia ve cilt ) 3/0 ipeklerle devamlı olarak kapatıldı. 1 gün sonra genel anestezi altında batın tekrar açıldı. Kolon anastomozuna başlamadan önce batın 1. gruptaki ratlara izotonik sodyum klorür emdirilmiş materyal kullanarak temizlendi ve çift kat kolon anastomozu uygulandı. 2. grupta batın metronidazol emdirilmiş materyalle temizlenerek çift kat kolon anastomozu uygulandı. 3. grupta ise klorhekzidin glukonat emdirilmiş materyalle batın temizlenerek anastomoz uygulandı. Postoperatif 10. günde relaparatomi yapılarak anastomoz hattında doku hidroksiprolin seviyesi, anastomoz patlama basınçları ölçüldü ve histopatolojik değerlendirme yapıldı. Anastomoz patlama basıncı ortalama değer verileri en yüksek Grup III'te tespit edildi (p<0.05 Grup I-III, Grup II-III). Doku hidroksiprolin düzeyi ortalama değer verileri en yüksek Grup III'te izlendi (p<0.005 Grup I-III, Grup II-III). Histopatolojik bulgular üç grup içinde değerlendirildiğinde barsak dokusunda iyileşme skoru açısından Grup II ve Grup III arasında anlamlı farklılık yokken her iki gruptaki iyileşme skoru Grup I'den istatistiksel olarak anlamlı derecede farklılık göstermekteydi (p<0.005). Sonuç olarak antibakteriyal solüsyon emdirilmiş materyal kullanımının peritonitli ortamda rezeksiyon primer anastomozda anastomoz güvenliğini arttırdığı görülmüştür.Anahtar kelimeler: Peritonit, Kolon Anastomozu, Klorhekzidin Glukonat, Anastomoz Kaçağı

The risk of leakage from an anastomosis is higher in large intestine in comparison to the other parts of gastrointestinal trackt due to the presence of large amount of pathogen microorganisms and high collagenase enzyme activity in large intestine. In general surgery clinics, in both elective and emergent colon operations primary anastomosis is avoided during operations especially on the left colon, and multi-step procedures are preferred if there is a dirty abdomen. The aim of this experimental study was to evaluate use of the chlorhexidine gluconate and metronidasole impregnated compresses in terms of anastomosis safety in the left colonic anastomosis in presence of peritonitis.This study was conducted in the experimental research center at Fırat University on 21 Wistar-Albino rats by dividing them in 3 groups of equal numbers. After median laparotomy, the whole layer of left colon was cut 2 cm over the pelvic peritoneum. The faeces within the lumen was spread around the injury for fecal contamination. Then, two layers (fasia and skin) of the abdomen were closed with 3/0 silk. After one day period relaparatomy was made under general anesthesia. The abdomen was cleared isotonic sodium chloride with impregnated material before starting colonic anastomosis in first group and then double layer colonic anastomosis was performed. In the second group abdomen was cleared with the metronidasole impregnated compresses then double layer colonic anastomosis was performed. In the third group abdomen was cleared with the chlorhexidine gluconate impregnated compresses then double layer colonic anastomosis was performed. Tissue hydroksiproline levels, anastomosis bursting pressures were measured and histopathologic findings on the anastomosis line were evaluated on the postoperative tenth day by performing relaparatomy. The highest anastomosis bursting pressure was found in Group III (p<0.05). The highest tissue hydroksiproline level was found in Group III (p<0.005 Group I-III, Group II-III). When histopathologic findings were evaluated by comparing three groups, the healing of the intestine tissue score was found istatistically insignificant between group II and III, for both group II and III healing score was istatistically significant higher than group I (p<0.05 Group I ? III and Group I-II). Consequently, it was observed that cleaning the abdomen before the anastomosis using antibacterial soaked material increased resection safety in the presence of peritonitis and anastomosis safety in primary anastomosis.Key Words: Peritonitis, Colon Anastomosis, Chlorehexidin Hydroclorure, Anastomosis Leakage
The effects of chlorhexidine gluconate and metronidazole impregnated compresses used on bowel anastomosis in peritonitis environment
Keywords: Genel Cerrahi