Teskilat ve isleyis bakımından Doğu Hududundaki Osmanlı kaleleri ve mevâcib defterleri - Kılıç, Orhan (My University, 2012)
Bir çesit askeri sayım niteliğinde olan mevâcib defterleri ulûfe sistemi içinde olan askeri sınıfların tespiti için en önemli arsiv kaynaklarıdır. Bu defterler sayesinde merkez ve merkez dısında görev yapan yevmiyyeli askerlerin mevcudunu, aldıkları ücretleri, isimlerini ve teskilatlanmalarını tespit etmek mümkündür. Osmanlı coğrafyasının değisik bölgelerindeki hudut kaleleri, iç bölgelerdeki kalelere göre çok daha kalabalık ve askeri sınıfların çesitliliği bakımından daha da zengin olmustur. Bu kalelerde kadrolu askerlerinin yanı sıra merkezden görevlendirilen nöbetçi askerler de muhafaza hizmetinde bulunmuslardır. Bu yapılanma, hudut kalelerinin bulunduğu sehirlerin adeta bir asker sehri görüntüsü vermesine sebep olmustur.
Keywords: Tarih