TÜNEL KALIP SİSTEMLERİNİN KONVANSİYONEL KALIP SİSTEMLERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI - LAZ, PINAR (Fırat Üniveristesi, 2022)
Ülkemizde Elazığ depreminden sonra yıkılan binaların yerine tünel kalıp sistemleri kullanılarak yapılan TOKİ konutları inşa edilmiştir. Bu kalıp sistemleri daha önceden de yüksek katlı deprem konutlarında kullanılmaktaydı. Daha önceden yapılan bu deprem konutları incelenmiştir ancak bu incelemeler eski deprem yönetmeliklerine göre yapılmıştır. Yaptığımız bu çalışmada; 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği göz önüne alınarak orta katlı binaların değişen proje ve yönetmelikleri eski tip proje ve yönetmeliklerle karşılaştırılacaktır. TOKİ'nin önceden inşa ettiği yüksek katlı binalar tünel kalıp sistemleriyle yapıldığında maliyet ve hız açısından avantaj oluşturmaktaydı. Ancak 2018 yılında değişen Deprem Yönetmeliğinden sonra kat adedi düşürülen bu orta katlı binalar için kalıp sistemlerinin maliyet, inşa hızı ve deprem dayanımı açısından kıyaslamalarını ortaya koyan çalışma sayısı oldukça sınırlıdır. Bu nedenle bu tez çalışmasın da kat adedi düşürülen deprem konutları, konvansiyonel kalıp sistemleri kullanılarak yapılsaydı maliyet, hız ve dayanım açısından avantaj ve dezavantajları neler olacaktır, bunu ortaya koym için yazılmıştır. Bu çalışmada Malatya ilinde yapılan TOKİ Deprem Konutu projesi örnek olarak ele alınmıştır. İlk olarak tünel kalıp sistemi ile yapılan yapının inşaat maliyeti ve süresi hesaplanmış daha sonra bir paket programa aktarılan projenin deprem dayanımları çıkarılmıştır. Daha sonra aynı proje konvansiyonel kalıp sistemi kullanılarak paket programda tekrardan çizilmiş ve bu defa bu proje üzerinden inşaat maliyeti hesaplanmış, ne kadar sürede bitirilebileceği öğrenilmiş ve aktarılan paket programla deprem dayanımları ortaya konmuştur. Ortaya çıkan sonuç ile her iki kalıp sistemi karşılaştırılmış ve sonuçlar tezimizde aktarılmıştır. Bu çalışma tasarlanacak yeni deprem konutlarına bir öncü bir yol gösterici olması amacıyla yapılmıştır.

In country, TOKİ houses, which built using tunnel formwork systems, built instead buildings destroyed after Elazığ earthquake. These formwork systems previously used high-rise earthquake houses. These earthquake houses, which built before, were examined, but these examinations made according old earthquake regulations. In study we done; Considering 2018 Turkey Building Earthquake Code, changing projects and regulations mid-rise buildings will compared with old-style projects and regulations. When high-rise buildings built TOKİ before built with tunnel formwork systems, they advantageous in terms cost and speed. However, number studies showing comparison formwork systems terms cost, construction speed and earthquake resistance for these medium-rise buildings, which number floors, was reduced after Earthquake Code changed 2018, quite limited. For this reason, in thesis, was written reveal what be advantages and disadvantages terms cost, speed and resistance if earthquake houses with reduced floor numbers built conventional formwork systems. In this study, Toki Earthquake Housing project, which was built province Malatya, taken example First construction cost and duration building, which was built with the tunnel formwork system, were calculated, then earthquake resistances of project, which was transferred to package program, calculated. Later, same project was redrawn package program using conventional formwork system, and this time construction cost was calculated over project, it was learned how long would take complete, and earthquake resistances were revealed with transferred package program. The resulting result and both mold systems compared and results transferred our thesis. This study was carried out order be pioneer and guide for new earthquake houses to designed.
Tunel formwork systems comparing with conventional formwork systems
Keywords: İnşaat Mühendisliği