Mesleki Sivil Toplum Kuruluşlarının Afet Süreçlerindeki Faaliyetleri: 6 Şubat 2023 Depremlerine Yönelik Web Tabanlı Bir İnceleme - Aka, Neslihan; Albay, Ayşe (Kütahya Dumlupinar University, 2026)
Günümüzde gelişen teknolojilere rağmen doğal afetler öngörülememektedir. Öngörülemeyen ve engellenemeyen doğal afetlere hazırlıklı olmak, zararı minimuma indirgemek açısından oldukça önemlidir. Nitekim Türkiye’de yaşanan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde karşılaşılan sonuç, afete hazırlıklı olmanın önemi bir kez daha gün yüzüne çıkarmıştır. Deprem sonrasında karşılaşılan yıkıcı felaketin ardından, pek çok sivil toplum kuruluşu (STK) ve mesleki STK'nın deprem bölgesinde gerçekleştirdiği faaliyetler de depremin etkilerini hafifletmek açısından büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda araştırmanın amacı 2023 yılında meydana gelen Kahramanmaraş depremleri sonrasında mesleki STK’ların faaliyetlerini ele almak ve afet süreçlerinde mesleki STK’ların neler yapması gerektiği konusunda fikir ortaya koymaktır. Çalışmada literatür taraması yapılmış ve var olan durumu ortaya koymayı hedefleyen betimsel araştırma modeli kullanılmıştır. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri ile ilgili mesleki STK’ların faaliyetleri, ilgili derneklerin web sayfaları incelenerek elde edilmiştir. Yapılan çalışmada sağlık, mühendislik ve eğitim alanlarında faaliyet gösteren mesleki STK’ların, kendi uzmanlık alanlarında yürüttükleri etkili çalışmalarla afet yönetim sürecine önemli katkılar sağladıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Despite advances in modern technology, natural disasters still cannot be predicted. Being prepared for unpredictable and unavoidable natural disasters is critically important in minimizing their impact. Indeed, the consequences of the earthquakes that struck Kahramanmaraş on February 6, 2023, have once again highlighted the importance of disaster preparedness. In the aftermath of this devastating event, the efforts of numerous civil society organizations (CSOs) and professional NGOs operating in the earthquake-affected regions played a significant role in mitigating the disaster's effects. In this context, the aim of the study is to examine the activities of professional NGOs following the 2023 Kahramanmaraş earthquakes and to propose ideas regarding the role these organizations should play in disaster management processes. A literature review was conducted, and a descriptive research model was used to present the current situation. The activities of professional NGOs related to the February 6, 2023 Kahramanmaraş earthquakes were collected by examining the websites of the relevant associations. The study concluded that professional NGOs operating in the fields of health, engineering, and education made significant contributions to the disaster management process through effective actions carried out within their respective areas of expertise.
Activities of Professional Civil Society Organizations in Disaster Processes: A Web-Based Analysis of the February 6, 2023 Earthquakes
Keywords: Urban Sociology and Community Studies; Kent Sosyolojisi ve Toplum Çalışmaları