ELEKTROMANYETİK ALAN UYGULANAN SIÇANLARDA BEYİN KATEKOLAMİNERJİK NÖROTRANSMİTTER DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - BALIKÇI, KEMAL (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışmada, GSM sinyal üreteci aracılığıyla pleksiglas bir kafes içinde elektromanyetik alan (EMA)'a maruz bırakılan yetişkin erkek sıçanların beyin dokularında katekolaminerjik nörotransmitter konsantrasyonlarının değişip değişmediği araştırılmıştır.Bu amaçla Wistar türü sıçanlara 900 ve 1800 MHz frekanslı EMA uygulanmıştır. Bütün hayvanların beyinleri çıkarılarak korteks, hipokampus, striatum ve hipotalamus dokuları elde edilmiş ve HCl asit ile homojenize edilmiştir. Bu dokulardaki noradrenalin ve dopamin ile metabolitlerinin konsantrasyonları yüksek performanslı sıvı kromatografisi ve elektrokimyasal dedektör sistemiyle analiz edilmiştir. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığı zaman deney gruplarındaki katekolamin seviyelerinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir.Sıçanlardaki beyin katekolamin düzeylerinin artması, EMA'a maruz kalmanın motor aktivite, öğrenme, bellek ve davranış fonksiyonları üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini göstermektedir.

In this study, it has been investigated whether the concentrations of catecholaminergic neurotransmitters change in the brain tissues of adult male rats exposure to electromagnetic field (EMF) through the GSM signal source in a plexiglas cage.For this purpose, EMF was performed to Wistar rats at 900 and 1800 MHz frequencies. Brains were gently removed from all animals and cortex, hippocampus, striatum and hypothalamus tissues were dissected and homogenized with HCL acid. The concentrations of noradrenaline, dopamine and their metabolites were detected with high performance liquid chromatography with electrochemical detector system. Catecholamine levels in EMF performed groups were significantly elevated compared to control group.The increase in catecholamine levels in rat brains shows that EMF exposure may cause negative effects on motor activity, learning, memory and behavior functions.
Investigation of catecholaminergic neurotransmitter levels in brain of rats exposed to electromagnetic field
Keywords: Biyomühendislik; Elektrik ve Elektronik Mühendisliği