GİRİŞİMSEL KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE GİRİŞİMCİLİK NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: BİR KAMU ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - ÇAKMAK, İMREN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Girişimcilik; çevremizdeki olanakları fark etme, bu olanakları projelere çevirme, bu projeleri uygulamaya koyabilme ve zenginlik üretme becerisi şeklinde tanımlanabilir. Bu süreçte başarılı girişimciler için ise birçok özellik tanımlanmaktadır. Kişide girişimcilik ruhu genetik olarak var olabileceği gibi aile, ailenin mesleği, çevre, eğitim de girişimcilik ruhunu geliştirmede önemli etkenlerdir. Öyle ki 21. yüzyıl dünyasında girişimcilik, üzerinde ağırlıkla durulan, ekonomik gelişmenin ve toplumsal refahın itici gücü olarak dikkat çeken bir konudur. Girişimcileri tanıma, onları diğer insanlardan ayıran özelliklerin ne olduğunu saptayabilme adına yazında birçok araştırma yapılmıştır ve hala da yapılmaktadır. Bu doğrultuda, bu çalışma ile üniversitede öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin girişimci kişilik özelliklerinin girişimcilik niyeti üzerindeki etkisinin ampirik olarak test edilmesi amaçlanmıştır. Bu amacın yanı sıra demografik değişkenler ile girişimcilik niyeti arasındaki farklılıklar incelenmesi de alt amaç olarak belirlenmiştir. Elazığ il merkezinde bulunan Fırat Üniversitesi'nde öğrenim gören son sınıf öğrencileri araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Fırat Üniversitesi'nde Ocak 2019 itibariyle toplam 3643 öğrenci öğrenim görmektedir. Hedef ana kütleye ulaşmanın içerdiği zorluklar nedeniyle; hedef daraltılmış ve random yöntemine göre ana kütle tanımlama yoluna gidilmiştir. Ulaşılabilir ana kütleyi yaklaşık 506 öğrencinin temsil edeceği düşünülmektedir. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve veriler yüz yüze anket tekniği ile elde edilmiştir. Çalışmada kullanılan başlıca analizler; betimleyici III istatistikler, güvenilirlik analizleri, t testi, tek yönlü varyans (anova) analizi ve regresyon analizleri şeklindedir. Araştırma sonucunda girişimci kişilik özelliklerinin vasat (X?=3,22; ss=0,47) ve girişimcilik niyetlerinin ise yüksek (X?=3,44; ss=1,06) kabul edilebileceği kanısına varılmıştır. Öğrencilerin girişimci kişilik özelliklerinin girişimcilik niyetleri üzerindeki etkisinin anlamlı ve pozitif yönde olduğu saptanmıştır. Girişimci kişilik özellikleri girişimcilik niyetleri üzerinde % 19 oranında etkili olabilmektedir (r=0,438; R2=0,192; p<0,000). Bunun yanı sıra "fakülte, ailede bir girişimci olup olması durumu ve girişimcilik dersi alıp almama" gibi demografik değişkenlerin girişimcilik niyeti arasında anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır.

Entrepreneurship can be described as realizing the opportunities around us, turning this opportunities into projects, putting these projects into practice and having a skill of producing wealth. A variety of features are defined for successful entrepreneurs. As well as an individual may have entrepreneurship spirit in their genes, the factors such as family, professions of family, environment and education are important for entrepreneurship spirit. In fact, entrepreneurship in 21st century's world is a topic which is being highly emphasized and is being remarked as a driving power of social welfare and economic development. A lot of studies in literature have been accomplished for identifying entrepreneurs and spotting the qualifications that distinguish them from other people. Accordingly, this study is aimed to empirically test the effect of entrepreneur personality traits on entrepreneurship intent of senior students at university. Alongside this aim, it has been designated to be sub goal that is analyzing the differences between demographic variables and entrepreneurship intent. The seniors students of Fırat University located in center of Elazığ make up the population of this study 3643 students study in Fırat University by January 2019. Because of the difficulties in reaching target population, target has been narrowed down and definition of population has been done according to random method.. It has been thought that reachable population will represent approximately 506 students. Quantitative method of research has been used in this study V and data has been obtained through face-to-face survey technique in the study. Main analysis used in the study are descriptive statistics, reliability analysis, T test, one-way analysis of variance (anova) and regression analysis. As a result of the study, it has been concluded to be correct to accept the entrepreneur personality traits are low (X?=3,22; ss=0,47) and entrepreneurship intents are high (X?=3,44; ss=1,06). It has been detected that entrepreneur personality traits has a meaningful and positive effect on entrepreneurship intents. Entrepreneur personality traits may effect entrepreneurship intents at the rate of %19 (r=0,438; R2=0,192; p<0,000). Besides this, it has been detected that there is a meaningful difrrence between demographic variables such as the condition of having someone entrepreneur in the family or in the faculty and taking entrepreneurship class, and entrepreneurship intents.
Relationships between entrepreneurial personality traits and entrepreneurship intente: An example of a public university
Keywords: İşletme