Mülleryan Anomali ve Ektopik Gebelik: Olgu Sunumu - Özkan, Zehra Sema; Atilgan, Remzi; Aslan, Melike; Kumbak, Banu; Şimşek, Mehmet; Sapmaz, Ekrem (My University, 2015)
Kırk yaşında, multipar ve son adet tarihine göre altı hafta ge- beliği olan hasta aşırı vajinal kanama şikayetiyle kliniğimizebaşvurdu. Jinekolojik muayenesinde serviksten pıhtılı yoğunkanama, normal cesamette uterus saptanan hastanın karınmuayenesinde rebound ve defans yoktu. Transvajinal ultra- sonografik değerlendirimde çift endometrial ring ve sol ka- vite yerleşimli düzensiz anembriyonik gebelik kesesi izlendi.Beta-hCG 40704 mIU/mL, progesteron 15.5 ng/mL ve he- moglobin 9.1 gr/dL idi. Küretaj işleminde sadece sağ kaviteyegirilebildi, sol kaviteye girilemedi ve gebelik kesesi boşaltılamadı. Sağ endometrial kaviteden alınan örnek patolojik incelemeye gönderildi. Bikornuat uterusta kornual yerleşimli erken gebelik tanısı konulan vakaya iki doz haftalık metotreksattedavisi yapıldı. Sonrasında ayaktan takibe alınan hastanın?-hCGsi ikinci doz metotreksat tedavisinin 28. gününde 2.35mIU/mle indi ve gebelik kesesinde spontan regresyon izlendi. Patoloji sonucu aries-stella reaksiyonu olarak rapor etti.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp; Patoloji