Serum copper, zinc and selenium concentrations in brucellosis - Kalkan, Ahmet; Bingöl, Namık Kemal; Bulut, Vedat; Erel, Ozcan; Kılıç, S. Sırrı (My University, 2000)
Bu çalışmada, serum iz elementlerinden selenyum (Se), çinko (Zn) ve bakır (Cu) atomik absorbsiyon spektrofotometre kullanılarak brusellozlu hastaların (n=23, yaş ortalaması = 28.9±10.1) serumlarında belirlendi ve istatistiksel olarak sağlıklı bireylerin (n=32, yaş ortalaması = 33.4±16.2) değerleri ile kıyaslandı. Serum Cu düzeyleri hasta grupta 26.08±1.00 µmol/L olarak bulundu ve bu değer önemli ölçüde sağlıklı bireyler grubundan yüksekti (17.46±0.61 µmol/L) (p<0.001). Buna karşılık, Se ve Zn düzeyleri hastalarda (Se: 0.17±0.01 µmol/L ve Zn: 6.08±0.46 µmol/L) sağlıklı bireylere göre daha düşük bulundu (Se: 0.21±0.01 µmol/L ve Zn: 77.07±0.96 µmol/L). Bulgular, brusellozlu hastalarda serum iz elementlerinin (Se, Zn ve Cu) derişimlerinin değişime uğradığını gösterdi. Bu değişiklikler sitokinler tarafından organizmada uyarımlanan otoimmün sürecin bir parçası olabilir. Sonuç olarak; serum iz elementleri Se, Zn ve Cu bruselloz olgularında etkilendi ve sağlıklı bireylerdeki düzeylerden farklı bulundu. Serum iz elementleri ile immunositokinlerin birlikte inceleneceği çalışmalar gerekmektedir.
Keywords: Çinko; Bakır; Eser elementler; Bruselloz; Selenyum; Spektrofotometre; atomik absorbsiyon