MEKANİK ALAŞIMLAMA YÖNTEMİ İLE FECRC TAKVİYELİ Nİ ESASLI KOMPOZİT ÜRETİMİ - DEMİR, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2014)
M7C3 ile takviyelendirilmiş intermetalik matrisli Ni-Al kompozitleri, mekanik alaşımlama işlemi ile Ni, Al ve M7C3 taneciklerinin katı hal reaksiyonu yoluyla üretildi. 100 ?m boyutundaki Ni, Al ve M7C3 tozları karıştırılıp, mekanik alaşımlandı ve preslenip, fırında sinterlendi. M7C3 , Ni ve Al'nin birlikte sentezlenmesi sonrasında Fe, Cr ve Al içeren ?-Ni fazı matris olarak teşekkül etmiştir. Takviye olarak nano boyuttaki Ni3Al intermetalikleri, M7C3 karbürleri ile beraber yapıda homojen olarak dağıldı. Yapıda oluşumu istenmeyen NiAl intermetaliklerinin oluşumunu engellenmiştir. Mekanik alaşımlanmış kararsız M7C3 tanecikleri mekanik alaşımlama ve sinter esnasında matris içerisinde kısmen çözülmüştür. Kompozitlerin morfolojisi M7C3 karbürlerinin çözünme oranına ve sinter sıcaklığına bağlı olarak değişmiştir.

The intermetallic matrix composites (IMCs) of Ni-Al reinforced by M7C3 were produced by powder metallurgical routes via solid state reaction of Ni, Al and M7C3 particulates by mechanical alloying process. Ni, Al and M7C3 powders having 100 ?m were mixed, mechanical alloyed and the compacts were combusted in a furnace. The synthesis of the M7C3, Ni and Al together formed ?-Ni phase having dissolved Al, Cr, Fe inside. In nano scaled Ni3Al intermetallics were distributed in the matrix together with M7C3 carbides. The presence of the carbides depressed the formation of unwanted NiAl intermetallics. The mechanical alloyed M7C3 particles were unstable and decomposed partially within the matrix during alloying and sintering, and the morphology of the composites changed upon the dissolution rate of M7C3 and sintering temperature.
Production of FeCrC reinforced and Ni based composites by mechanical alloying
Keywords: Metalurji Mühendisliği