Coenurus cerebralis Kist Sıvısı Antijeninin Elektroforetik Görünümü ve İmmunojenik Bandların Western Blot ile Gösterilmesi - Çelik, Figen; Tekin, Afra Sena; Usluğ, Muhammet; Simsek, Sami (My University, 2024)
Taenia multiceps’in erişkin formu son konak olan köpek, çakal ve tilki gibi karnivorların ince bağırsağında yaşarken, larvası olan Coenurus cerebralis koyun, keçi, sığır, manda, deve ve nadir olarak insanların merkezi sinir sistemi ve omuriliğine yerleşir ve coenurosise sebep olur. Bu çalışmanın amacı, C. cerebralis kist sıvısı antijeninin koyunlarda coenurosisin tanısındaki etkinliğinin Western blot (WB) yöntemiyle değerlendirilmesidir. Bu amaçla, bir C. cerebralis kistinden alınan kist sıvısından antijen hazırlanıp proteinler SDS-PAGE ile ayrıştırıldıktan sonra WB ile nitrosellüloz membrana transfer edildi. Western blot’da C. cerebralis ile enfekte 40 adet koyun serumu ile negatif kontrol olarak 40 adet yeni doğmuş kuzu serumu kullanılırken, çapraz reaksiyonların belirlenmesi amacıyla da 20 adet hidatik kist ve 20 adet de Cysticercus tenuicollis ile enfekte koyun serumu test edildi. Kist sıvısı antijeninin SDS-PAGE ile ayrıştırılması neticesinde 8 band (12, 24, 34, 38, 50, 75, 106, 180 kDa) gözlendi. Serumların WB ile işlenmesi neticesinde ise 24 ve 68 kDa büyüklüğünde iki band gözlendi. Buna göre, her iki bandın da gözlendiği örnekler pozitif, sadece 68 kDa’luk bandın gözlendiği örnekler ise negatif olarak değerlendirildi. Bu değerlendirme sonucunda, kesin olarak C. cerebralis pozitif olduğu bilinen 40 koyun serumunun 17 (%42,5)’si pozitif olarak belirlendi. Öte yandan kesin olarak negatif olduğu bilinen 40 serumun tamamı (%100) negatif sonuç verdi. Çapraz reaksiyonların belirlenmesi amacıyla işlenen 20 adet hidatik kist pozitif serumun 9 (%45)’u pozitif yanıt verirken, 20 adet C. tenuicollis’li serumun 3 (%15)’ü pozitif yanıt verdi. Bu çalışma ile elde edilen veriler, C. cerebralis’in teşhisi amacıyla ham kist sıvısı antijeninin WB’daki kullanımının yeterli tanısal doğruluğa ulaşamadığını göstermiştir. Bu nedenle özellikle rekombinant antijen temelli tanı metodlarının geliştirilmesi faydalı olacaktır.
Keywords: Mikrobiyoloji; Parazitoloji; Veterinerlik