BÜYÜK İSKENDER'İN HAYATI VE FAALİYETLERİ - YILMAZ, CUMA ALİ (Fırat Üniveristesi, 2016)
Büyük İskender, MÖ 356 yılında Pella'da doğdu. Babası Makedonya kralı II. Philippos ve annesi kral Neoptolemus'un kızı Olympias'dır. 16 yaşına kadar Aristoteles'ten eğitim aldı. Henüz 20 yaşındayken babasının bir suikast sonucu öldürülmesi üzerine tahta geçti. Büyük İskender, 13 yıllık hükümdarlığı boyunca büyük zaferlere imza atarak, cihan imparatorluğu yolunda adımlar atmıştır. Kısa süren hükümdarlığında, sınırlarını Makedonya'dan Hindistan'a kadar genişletmiştir. Özellikle III. Darius ile Asya'da mücadele etmiştir. Büyük İskender, bilinen dünyanın neredeyse tamamını işgal etti. Dünyanın büyük kısmını fethederek bilinen en büyük askeri liderlerden biri olmuştur. Amacı, tüm dünyayı Yunan uygarlığına ve diline dayalı tek bir imparatorlukta birleştirmekti. Makedonya'dan Asya'ya ve Hindistan'a uzanan tek bir imparatorluk kurmak istiyordu. Planladığı ölçüde genişledi ancak ani ölümüyle, kurduğu imparatorluk parçalandı. Arabistan'ı ele geçirmeyi planlarken, 13 Haziran MÖ 323 yılında sıtma hastalığından Babylon'da (bugünkü Irak) öldü. Öldüğünde henüz 32 yaşındaydı. Ölümünün ardından doğu ve batı kültürlerinin karşılıklı olarak birbirini etkilemesi sonucu yeni bir kültür olan Helenizm yayıldı. Anahtar Kelimeler: Büyük İskender, II. Philippos, III. Darius, Helenistik Dönem, Olympias

Alexander the Great, was born in the Pella region of Macedonia on July 20, 356 B.C, to parent king Philippos II and Olympias, daughter of king Neoptolemus. Alexander the Great was tutored by the philosopher Aristotle until the age of 16. After II. Philippos's assassination, to acending the thrown at age 20 in 336 B.C. Starting in 334 BC, Alexander the Great crossed into Asia with III. Darius. Alexander accession to the throne yet in twenty aged. Alexander the Great, during 13 yearly of leadership, by gaining major victorys, emperorship on track his step began. Alexander, who conquered almost the entire known world of his era. Alexander the Great of Macedonia and one of the greatest military leaders in the history of warfare, with conquers much of the known world. Alexander the Great's aim, the Grek civilisation and language, adopted in the entire world in a single empire dreamed of joining. In the process, he created an empire that reached from Macedonia through Greece and the Persian Empire to the fringes of India. He had plans to expand his holdings, but these dreams would never be realized. While considering the conquests of Arabistan, Alexander the Great died from malaria in Babylon'da (now Iraq), on June 13, 323 BC, When he died just 32 years old. After Alexander the Great died, his empire collapsed. Over time, the cultures of Grecee and Orientate synthesized and thrived as a side influence of Alexander the Great's empire, becoming part of his inheritance and spread the Hellenism. Key Words: Alexander the Great, Philippos II., Darius III., Helenistic Period, Olympias
Alexander the Great's life and activities
Keywords: Tarih