VÜCUT GELİŞTİRME VE FİTNESS SPORU İLE İLGİLENEN BİREYLERİN SALDIRGANLIK VE ÖFKE DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - ÖZ, CEM (Fırat Üniveristesi, 2024)
Sporun içinde bulundurduğu kazanma hırsı, sosyal statü ve maddi getirisi gibi etkilerden dolayı sporcuda toleranssızlık, saldırgan ve öfke davranışları görülebilir. Sporda saldırganlık ve öfke durumu dünyanın da ilgilendiği önemli bir sorun olduğu söylenebilir. Araştırmanın evreni Elazığ ilinde bulunan vücut geliştirme ve fitness salonlarına aktif bir şekilde üye olan 901 kişi oluşturmaktadır. Örneklem grubu ise 260 katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak 'Kişisel Bilgi Formu', ' Saldırganlık Ölçeği' ve 'Sürekli öfke-öfke Tarzı' ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiği için, verilerin analizinde independent simples t-testinden ve tek yönlü varyans (Anova) testinden yararlanılmıştır. Saldırganlık ile sürekli öfke-öfke tarzlarındaki ilişkiyi belirlemek için pearson kolerasyon testi kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki etkinin tespit edilmesi için ise linear regresyon testinden yararlanılmıştır. Yapılan istatistiksel analizlerde gruplar arasındaki farklılığın tespiti için anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde, katılımcıların saldırganlık düzeyleri ile yaş, cinsiyet, medeni durum değişkenleri arasında anlamlı farklılaşmaların olduğu görülmektedir. Aynı zamanda katılımcıların sürekli öfke-öfke tarzları ile yaş, cinsiyet, medeni durum, spor yapma süresi değişkenleri ile anlamlı farklılıkların ortaya çıktığı görülmüştür. Saldırganlık ölçeği alt boyutları ile sürekli öfke-öfke tarzları ölçeği alt boyutları arasında anlamlı ilişkilerin olduğu görülmüştür.

Due to the effects of sports such as ambition to win, social status and financial gain, intolerance, aggressive and angry behaviors may be observed in athletes. It can be said that aggression and anger in sports is an important problem that the world is interested in. The population of the research consists of 901 people who are active members of bodybuilding and fitness centers in Elazığ. The sample group consists of 260 participants. 'Personal Information Form', 'Aggression Scale' and 'Trait Anger Style' scale were used as data collection tools. SPSS package program was used to analyze the data. Since the data showed normal distribution, independent simples t-test and one-way variance (ANOVA) test were used to analyze the data. Pearson correlation test was used to determine the relationship between aggression and trait anger-anger styles. Linear regression test was used to determine the effect between the scales. In the statistical analysis, the significance level was accepted as p<0.05 to determine the difference between the groups. When the research findings are examined, it is seen that there are significant differences between the participants' aggression levels and age, gender and marital status variables. At the same time, it was observed that there were significant differences in the participants' trait anger styles and the variables of age, gender, marital status, and duration of exercise. It was observed that there were significant relationships between the aggression scale sub-dimensions and the trait anger-anger styles scale sub-dimensions.
Examination of aggression and anger levels of individuals interested in bodybuilding and fitness sports
Keywords: Spor