Kırık Rotor Çubuğu Arızası için Bulanık Otomata Yöntemi Kullanılarak Gerçek Zamanlı Arıza - Yaman, Orhan; Karaköse, Ebru; Aydın, İlhan; Karaköse, Mehmet; Akın, Erhan (My University, 2018)
Modern endüstriyel sistemlerde üretimi sağlayan bileşenlerin durumunun izlenmesi ve erken arıza teşhisi önemli konulardan biridir. Bu sistemlerde iş gücünün büyük bir kısmını asenkron motorlar karşılamaktadır. Kırık rotor çubuğu arızaları asenkron motorlarda oluşan önemli arızalardan biridir. Bu arıza türü için gerçekleştirilen yöntemlerin çoğu çevrimdışı olarak uygulanmakta olup uzman bilgisine ihtiyaç duymaktadır. Bu çalışmada kırık rotor çubuğu arızalarının teşhisi için gerçek zamanlı bir bulanık otomata yöntemi sunulmuştur. Önerilen yöntem arıza teşhisi için tek faz motor akımını kullanmaktadır. Elde edilen akım sinyalleri on periyotluk pencerelere bölünmekte ve bu pencerelerden Hilbert dönüşümü kullanılarak yeni özellik sinyali çıkarılmaktadır. Bu özellik sinyalinin sembol dizisi üretilip ardışık pencereler arasındaki entropi değeri entropi ağacı oluşturularak hesaplanmaktadır. Bu değer, sağlam ve arızalı motor durumlarını birbirinden ayırt etmek için kullanılmaktadır. Entropi değerinin izlenerek arızaların belirlenmesi için bulanık otomatadan faydalanılmaktadır. Bulanık otomata her bir sağlam ve arızalı durum için bir son duruma sahiptir. Bulanık otomata herhangi bir son duruma ulaşırsa motor durumu gösterilmektedir. Önerilen yöntem yüksüz durumda kırık rotor çubuğu arızalarını teşhis etmektedir. Yöntemin doğruluğu 0.37 kW’lık üç fazlı bir asenkron motordan deneysel olarak alınan veriler kullanılarak ispatlanmıştır.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik