Polikistik over sendromu oluşturulmuş sıçanlarda irisinin metabolik yolaklar ve bu yolaklarda görevli gen ifadeleri üzerine etkileri - Kavuran, İlay Buran; Önalan, Ebru; Kavak, Ebru Çelik; Kacar, Emine; Kuloğlu, Tuncay; Akağaç, Arzu Etem; Tektemur, Ahmet (Mersin Üniversitesi, 2025)
Amaç: Pkos sıklıkla obezitenin eşlik ettiği endokrin ve metabolik bir bozukluktur. Mevcut çalışmamızda obez pkos sıçan modelinde egzersizin etkilerinin biyokimyasal ve moleküler düzeyde araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: 21 günlük, 24 Wistar albino dişi sıçan Kontrol, Pkos, Pkos+Egzersiz, Egzersiz olmak üzere 4 gruba ayrıldı (n=6). Obez pkos modeli 50 günlük deney süresince yüksek yağlı diyetle beslenme ve deneyin 1.-28. günler arasında subkutan 10mg/kg/gün Testosteron Propiyonat uygulamasıyla oluşturuldu. Egzersiz grupları 29.-50. günler arasında günlük 1 saat silindir tankta yüzdürüldü. Sıçanlara günlük vajinal simear yapılarak menstrueal siklus takibi yapıldı. Serumda LH, FSH ve İrisin seviyeleri Elisa ile ölçüldü. Over, beyaz yağ (Bat), kahverengi yağ ve kas dokularında UCP2, UCP3, FNDC5 genlerinin ve over dokusunda apoptoz ve otofaji ile ilişkili genlerin ifadeleri qRT-PCR ile belirlendi. Bulgular: Kas ve Bat dokusunda kontrole göre Pkos ve Pkos+egzersiz gruplarında UCP2 (p=0.01 ve p=0.01) ve UCP3 (p=0.004 ve p=0.04) ifadesi anlamlı olarak artarken Egzersiz grubunda Bat dokusunda UCP2 azalmıştır (p=0.01 ve p=0.01). Kasda FNDC5 ifadesi Pkos (p=0.01), Pkos+Egzersiz (p=0.0007) ve Egzersiz (p=0.02) gruplarında anlamlı olarak azalırken, bat’da artmıştır. Serum irisin düzeylerinin Pkos ve Pkos+Egzersiz gruplarında anlamlı olarak daha düşük olduğu (p=0.001), Overde ise apoptozis ve otofaji ilişkili gen ifadelerinin Pkos ve Pkos+egzersiz gruplarında anlamlı arttığı gözlenmiştir (p

Aim: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is an endocrine and metabolic disorder frequently associated with obesity. This study aimed to evaluate the biochemical and molecular effects of exercise in an obese PCOS rat model. Method: Twenty-four 21-day-old female Wistar albino rats were divided into four groups: Control, PCOS, PCOS+Exercise, and Exercise (n=6 each). The obese PCOS model was established over 50 days by high-fat diet feeding combined with subcutaneous testosterone propionate (10 mg/kg/day) from day 1 to 28. Exercise groups underwent swimming in a cylindrical tank for 1 hour daily between days 29 and 50. Estrous cycles were tracked by vaginal smear. Serum LH, FSH, and irisin were measured with ELISA. Expression of UCP2, UCP3, and FNDC5 genes in ovary, brown adipose tissue (BAT), white adipose tissue, and muscle, , as well as genes associated with apoptosis and autophagy in ovarian tissue, was quantified by qRT-PCR. Ovarian apoptotic and autophagy-related genes were also assessed. Results: Compared to the control group, UCP2 (p=0.01) and UCP3 (p=0.004, p=0.04) expression were significantly increased in muscle and BAT of PCOS and PCOS+Exercise groups, whereas BAT UCP2 was decreased in the Exercise group (p=0.01). FNDC5 expression was significantly reduced in muscle of PCOS (p=0.01), PCOS+Exercise (p=0.0007), and Exercise (p=0.02) groups, but increased in BAT. Serum irisin levels were lower in PCOS and PCOS+Exercise groups (p=0.001). Ovarian apoptotic and autophagy-related genes were significantly elevated in PCOS and PCOS+Exercise groups (p
Effects of irisin on metabolic pathways and gene expressions functioning in these pathways in rats with polycystic ovary syndrome
Keywords: Sports Science and Exercise (Other); Egzersiz ve Spor Bilimleri (Diğer)