GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE RAST MAKAMI - Aksoy, Tugay; Bay, Tolgahan; Murat, Semih Burak (İnönü Üniversitesi, 2024)
Türk müziği, 600'e yaklaşan makam çeşidiyle son derece zengin bir müzik geleneğine sahiptir. Kendine özgü yapısal ve karakteristik özelliklere sahip olan bu türün önemli bir özelliği de makamsal yapısının bulunmasıdır. Türk müziği, tarih boyunca çeşitli etkiler altında kalarak evrimleşmiş bir müzik geleneğini temsil eder. Makamlar da bu geleneğin önemli bir bileşeni olarak, zaman içinde çeşitli değişimlere ve dönüşümlere maruz kalmıştır. Bu çalışmada, Türk mûsikîsinde Rast makamının tarihi serüveni bilimsel bakış açısıyla ele alınmış, makamı oluşturan unsurlar işlenmiş ve bu değişimin daha net bir biçimde görülebilmesi için iki farklı döneme ait iki eser karşılaştırılarak analiz edilmiştir.

Turkish music has an extremely rich musical tradition with nearly 600 maqam varieties. An important feature of this genre, which has its own unique structural and characteristic features, is its maqam structure. Turkish music represents a musical tradition that has evolved under various influences throughout history. Maqams, as an important component of this tradition, have been subjected to various changes and transformations over time. In this study, the historical adventure of the maqam Rast in Turkish music is discussed from a scientific perspective, the elements that make up the maqam are studied, and two works from two different periods are compared and analyzed in order to see this change more clearly.
RAST MAQAM FROM THE PAST TO THE PRESENT
Keywords: Music (Other); Müzik (Diğer)