YÜKSEL PAZARKAYA'NIN "OTURMA İZNİ" İLE FERİDUN ZAİMOĞLU'NUN "SİEBENTÜRMEVİERTEL" ADLI ESERLERİNİN TÜRK KÜLTÜR ÖGELERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI - FAZLIOĞLU, DAMLA HAYRİYE (Fırat Üniveristesi, 2023)
İkinci Dünya Savaşı sonrasında ekonomisini kalkındırmak isteyen Almanya iş gücüne ihtiyaç duymuş ve diğer ülkeler yanında Türkiye ile de 30 Ekim 1961'de işçi göçü anlaşması imzalamıştır. Bu anlaşmanın ardından Almanya'ya resmi olarak işçi göçü başlamıştır. Türkiye'den Almanya'ya giden göçmen işçiler geçici bir süreliğine Almanya'da kalıp, çalışıp ve biraz para biriktirip geri dönmeyi planlamışlardır. Fakat Alman hükümetinin daha sonra bu göçmen işçilere tanıdığı aile birleşimi hakkı sayesinde ailelerini de yanlarına alan Türk göçmen işçiler Almanya'ya tamamen yerleşmeye başlamışlardır. Bu göçmenlerden bazıları, göçmenlerin Almanya'da yaşadıkları sıkıntıları, hissettikleri duyguları ve çektikleri vatan özlemini dile getirmek için kaleme sarılmışlardır. Böylelikle yeni bir edebiyat kolu sayılacak Türk Göçmen Edebiyatı ortaya çıkmış ve Türk göçmen yazarlarının eserleri bu kavram altında ele alınmıştır. Bu çalışmada Türk göçmen işçilerinin Almanya'ya gitmesiyle beraber ortaya çıkan Türk Göçmen Edebiyatı'ndan seçilen birinci ve ikinci kuşak yazarlarının eserlerinde Türk kültürünü yansıtma derecesi incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Çalışmada birinci kuşak yazarı Yüksel Pazarkaya'nın "Oturma İzni" adlı eseri ve ikinci kuşak yazarı Feridun Zaimoğlu'nun "Siebentürmeviertel" adlı eseri ele alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde göç; kavramsal, tarihsel, toplumsal ve kültürel açıdan ele alınmıştır. İkinci bölümde ise kültür hakkında bilgi verilmiş ve kültürleme (Enkulturation), kültürleşme (Akkulturation), asimilasyon (Assimilation) ve entegrasyon (Integration) kavramları açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde Almanya'daki Türk Göçmen Edebiyatı'nın oluşumu, tarihsel gelişimi, kuşakları, konuları ve yazarları hakkında bilgi sunulmuştur. Çalışmanın temelini oluşturan son bölümde ise Yüksel Pazarkaya'nın yirmi üç öyküden oluşan "Oturma İzni" adlı öykü kitabı ve Feridun Zaimoğlu'nun "Siebentürmeviertel" adlı romanı Türk kültürünü yansıtan ögeler bakımından analiz edilip karşılaştırılmıştır. Anahtar kelimeler: Türk Göçmen Edebiyatı, Göç, Göçmen İşçiler, Kültür, Almanya

Germany needed a workforce to develop its economy after the war and signed a labor migration agreement with Türkiye on 31 October, 1961. After this agreement, the migration of workers to Germany officially started. Turkish migrant workers who went to Germany from Türkiye planned to stay in Germany for a while, work, save some money and return. However, thanks to the right to family reunification, which the German government gave to these migrant workers, Turkish migrant workers who took their families with them, started to live in Germany completely. Some of these migrants started to express the problems that migrants have in Germany, their feelings, and the longing for their homeland. Thus, Turkish immigration literature which can be considered as a new genre of literature emerged and Turkish immigrant writers continued to write under this concept from generation to generation. In this study, the degree of reflection of Turkish culture in the works of the first generation and second-generation writers that are selected from the Turkish immigration literature that emerged with the migration of Turkish workers to Germany are examined and compared. In the study, first generation writer Yüksel Pazarkaya's "Oturma İzni" and Feridun Zaimoğlu's "Siebentürmeviertel" are discussed. In the first section of my study, migration is discussed from conceptual, cultural, social and cultural aspects. In the second section, information about culture is given. The concepts of enculturation (Enkulturation), acculturation (Akkulturation), assimilation (Assimilation) and integration (Integration) are explained. In the third part of my study, information is given on the origin, historical development, generations, topics and authors of migrant literature. In the last part of my work, Yüksel Pazarkaya's book "Oturma İzni" and Feridun Zaimoğlu's novel "Siebentürmeviertel" were analyzed and compared. Keywords: Turkish Immigration Literature, Migration, Migrant Workers, Culture, Germany
Comparison of Yüksel Pazarkaya's "Oturma İzni" and Feridun Zaimoğlu's "Siebentürmeviertel" in terms of Turkish cultural elements
Keywords: Alman Dili ve Edebiyatı