DİYARBAKIR İLİ ERGANİ İLÇESİNDE DÖL TUTMAYAN İNEKLERDE SIĞIRLARIN BULAŞICI RİNOTRAKEİTİSİ HASTALIĞININ YAYGINLIĞI - ALPARSLAN, SİDAL (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu tezde, Diyarbakır İli Ergani İlçesinde döl tutmayan (repeat breeder) ineklerde sığırların bulaşıcı rinotrakeitisi (Infectious bovine rhinotracheitis; IBR)'nin yaygınlığı araştırıldı. Ergani ve çevresinde bulunan farklı işletmelerdeki yaşları 3-10 arasında değişen 108 inekten; kan numuneleri toplandı. Bu numunelerdeki IBR antikorlarının varlığı Enzime Bağlı İmmunosorbent Deneyi (ELİSA) yöntemi ile incelendi.Enzime bağlı immunosorbent deneyi ile 108 hayvanın 52'si (% 48,15) seropozitif, 56'sı (% 51,85) ise seronegatif bulundu. Sonuçların, ırklara göre dağılımında gruplar arasında fark bulunmazken; yaşa göre dağılımında 7 yaş (% 86,67) grubundaki hayvanlarda IBR seropozitifliği en fazla tespit edildi (P<0,01).Sonuç olarak, Diyarbakır İli Ergani İlçesindeki döl tutmayan ineklerde IBR seropozitifliğinin yüksek olduğu ve hayvanların yaşları ilerledikçe bu oranın daha da arttığı belirlendi. Bu nedenle bölgedeki ineklerde döl verimliliğini artırmak için IBR'e karşı tedbirlerin alınmasının gerekli olduğu kanaatine varıldı.Anahtar Kelimeler: Repeat breeder, IBR, İnek.

In this thesis, prevalence of Infectious Bovine Rhinotracheitis (IBR) was studied in repeat breeder cows in Ergani district of Diyarbakir province. Blood samples were collected from 108 cows at 3-10 years old. The presence of IBR in the samples was determined using Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) antibody kits.The results of the ELISA tests indicated that 52 (48.15%) of 108 animals were seropositive and others (51.85%) were seronegative. Although there was no significant difference between the groups in the distribution of results by breed, and age, IBR seropositivity in 7 years (86.67%) and older animals group were found significantly higher (P<0.01).As a result, IBR seropositivity from cows with repeat breeder is high and, this ratio was more increased in the older animals. Therefore, it is concluded that the preventative measures should be taken against IBR to improve the efficiency of progeny in the region.Keywords: Repeat breeder, IBR, Cow.
Prevalence of infectious bovine rhinotracheitis in cows with repeat breeder in ergani district of diyarbakir.
Keywords: Veteriner Hekimliği