İŞSİZLİK SİGORTASIYLA KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN ETKİLEŞİMİ - Yıldırım, Sera (Fırat University, 2017)
Kayıt dışılık oranlarının yüksek olduğu ülkelerde işsizlik sigortası uygulamasında ciddi sorunlarla karşılaşılmaktadır. İşsizlik sigortası ve kayıt dışı istihdamın incelendiği bu çalışmada, her iki faktörün birbirleriyle ilişkili olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmanın amacı; Türkiye’de 1999 yılından beri uygulanmakta olan işsizlik sigortası uygulamasını açıklayarak kayıt dışı istihdamın hangi yönde etkilediğini ortaya koymaktır. Çalışmanın temel hipotezi; “gelişmekte olan ülkelerde optimal düzeyde belirlenmeyen işsizlik sigortasının kayıt dışı istihdamı arttırıcı yönde etkilediği” şeklindedir. Araştırma neticesinde genellikle gelişmekte olan ülkelerde daha sık rastlanılan kayıt dışı istihdam, pasif istihdam politikalarından işsizlik sigortasında sıkıntılara yol açmaktadır. Genel itibariyle gelişmekte olan ülkelerde en uygun şekilde belirlenmeyen işsizlik sigortası kayıt dışı istihdamı arttırıcı etkisi olduğu görülmüştür. Dolayısıyla işsizlik sigortasının arzu edilebilirliğini azaltma yolunu gidilmektedir. Çünkü işsizler, bu süre zarfında kayıt dışı istihdam edilirken kendilerini işsiz göstererek işsizlik ödeneğinden faydalanabilmektedir. Buna karşın çok az rastlanılan bazı durumlarda da işsizlik sigortası ödemelerinden faydalanabilmek için işsiz kişiler kayıtlı bir işte çalışmayı beklemektedir.