Effects of Alcohol Consumption on Hypertension - Aygen, Bilge (My University, 2015)
Non farmakolojik tedavi ve yaşam şekli değişiklikleri ile hipertansiyonun önlenmesi ve kan basıncının düşürülmesi, kardiyovaskülerhastalıklarla ilişkili morbidite ve mortaliteyi azaltma ve tedavi harcamalarını düşürmede önemli bir rol oynayabilir. Alkol kullanımınınazaltılması JNC VII raporunda önerilen yaşam tarzı değişikliklerinden birisidir. Aşırı miktarda alkol tüketimi hem normotansif, hem dehipertansif bireylerde kan basıncında yükselmeye neden olur. Aynı zamanda alkol antihipertansif ilaç tedavisine direnç oluşturabilir. Alkolünkan basıncı üzerine etkisi alkolün türünden çok, alkol miktarına bağlıdır. Kalp hastalığı açısından bakılacak olursa hafif-ılımlı alkol kullanımıher ne kadar kan basıncı artışına eğilim oluştursa da yüksek dansiteli lipoprotein kolesterolü artırması, fibrojeni ve platelet agregasyonunuazaltması ve antioksidan sistemler üzerindeki olumlu etkileri ile azalmış koroner hastalık ve iskemik inme riski ile beraberdir. Bununla birliktetüketilen alkol miktarı arttıkça kan basıncında yükselme, hemorajik ve iskemik inme, alkolle ilişkili kardiyomyopati, aritmi ve ani kardiyakölüm riski artmaktadır. Bu nedenle hipertansiyon saptanan kişilerde ilaç tedavisinin dışında yapılması gerekenlerden birisi alkolün bırakılmasıveya azaltılması olmalıdır. Alkol alımının azaltılması ile sistolik ve diyastolik kan basınçlarındaki net azalma arasında belirgin pozitif ilişkiolduğu saptanmıştır. Alkol tüketiminin azaltılması sistolik kan basıncında yaklaşık 2-4 mmHg bir azalma sağlamaktadır. Bu nedenleerkeklerde günde 1-2 içki, kadınlar ve çok zayıf kişilerde 1 içkiye kadar miktarlar optimal gözükmektedir. Alkol kullanan kişilerde anahtarsözcüğün ılımlılık, aşırıya kaçmamak olduğu unutulmamalıdır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp