HAMMÂMÎ-ZÂDE İSMAİL DEDE EFENDİ'NİN ?FERAHFEZÂ MEVLEVÎ ÂYÎNİ? ESERİNİN TÜR VE İÇİM YÖNÜNDEN İNCELENMESİ - TAMAY, RAHŞAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Mevlevî Âyînlerikonusu müziğimizin gelişimini ve niteliklerini yansıtacak, incelemeye değer ve incelendikçe değeri artacak oldukça kapsamlı bir konudur. Çalışmamızda, Türk Müziği'nin en büyük dinî formlarından olan söz konusu ?Mevlevî ÂyîniFormu?nu olağanüstü bir başarıyla işlemiş olan Dede Efendi'nin, hayatı, bestekârlığı ve sanatı hakkında bilgiler verilmiş, eserleri, formlarına göre tablolar halinde gösterilmiştir. Daha sonra sırasıyla ?Mevlevî Âyîni Formu?nun yapısı ve Âyîn'in önemli bir parçası olan ?Semâ? töreni ayrıntılarıyla ele alınmış, Dede Efendi'nin en güçlü yapıtlarından olan ?Ferahfezâ Mevlevî Âyîni?nin müzikal incelemesi ve güfte açıklaması yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Dede Efendi, Türk Müziği, Ferahfezâ, Mevlevî, Âyîn.

"Mevlevi Ceramony"sworth checking out, and we investigate the value will increase, and the development of music interms of avery wide-ranging subject. Turkish music, which one of forms ofthe largest religious "Mevlevi Ceramony" Dede Efendi, who committed successfully for man extraordinary life, the composer and the artis described, based forms of work are given in the tables. And later, "Mevlevi Ceramony" and the "Sema" ceremony which is an important part of Mevlevi Ceramonies, described in detail, with works of Dede Efendi's most powerful "Ferahfeza Mevlevi Ceramony" and the lyrics of the musical review disc losures were made.KeyWords: Dede Efendi, Turkish Music, Ferahfeza, Mevlevi, Ritual.
A study of ?Ferahfezâ Mevlevî Ceramony? of Hammâmî-Zâde İsmail Dede Efendi in terms of kind and form
Keywords: Müzik