Diyaliz Modalitelerinin Kalp Hızı Değişkenliği Üzerine Olan Etkisi - Ulu, Ramazan; Gozel, Nevzat; Yiğit, İrem Pembegül; Kemeç, Zeki; Uğur, Kader Aksoy; Doğdu, Orhan; Dogukan, Ayhan (My University, 2017)
AMAÇ: Kronik böbrek yetmezlikli hastalarda prognoz kötüdür ve kardiyovasküler olaylardan ölüm özellikle de ani ölüm açısından yüksek risk taşımaktadırlar. Azalmış kalp hızı değişkenliği diyaliz tedavisine henüz girmeyen ve diyaliz tedavisi altındaki kronik böbrek yetmezlikli hastalarda mortalitenin bir belirtecidir.GEREÇ ve YÖNTEMLER: Kesitsel çalışmada diyaliz tedavisi altındaki 28 hasta ile sağlıklı 30 kontrol grubu kalp hızı değişkenliği açısından karşılaştırıldı. Kalp hızı değişkenliği 24 saatlik holter elektrokardiyografi ile değerlendirildi.BULGULAR: Diyaliz tedavisi altındaki kronik böbrek yetmezlikli hastalarda kalp hızı değişkenliği kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu ( SDNN ve pNN50 değerleri sırasıyla, 95,4±31,5, 127,5±38,8; p=0,001 ve 8,3±6,1, 16±9; p<0,001). Fakat diyaliz modaliteleri arasında kalp hızı değişkenliği parametreleri arasında fark bulunmadı (SDNN ve pNN50 değerleri sırasıyla, 90,7±32, 102,5±30,8, p=0,32 ve 8,6±6,3, 7,8±6, p= 0,71).SONUÇ: Azalmış otonomik fonksiyon, diyaliz tedavisi altındaki kronik böbrek yetmezlikli hastalarda artmış kardiyovasküler olayların nedenlerinden biri olabilir. Periton diyalizi ve hemodiyaliz arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Üroloji ve Nefroloji; Kalp ve Kalp Damar Sistemi