MEB YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ OLARAK DYS UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - GÜLER, AYHAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Eğitim kurumları bilgi teknolojilerini kullanma konusunda en son gelişmeleri yakından takip eden, teknolojik gelişmelere paralel olarak yeni ve güncel bilişim uygulamalarını bünyelerine taşıyan örgütler olmuşlardır. Ülkemizde de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu bahsedilen bilişim sistemi gelişimini yakından takip edebilme anlamında 2012 Ekim ayından itibaren Bakanlık merkez teşkilatında kullanılmaya başlanan Doküman Yönetim Sistemi 2017 Mayıs ayı itibari ile tüm MEB kurumlarında uygulanmaya başlamıştır. DYS, okul içi süreçlerin hızlandırılması, eğitimdeki gelişmeleri daha yakından takibini sağlama, özelliklede okul yönetiminin var olan iş yüklerini yönetimsel süreçler içerisinde kolaylaştırma ve hızlandırma adına geliştirilmiş bir yönetim bilgi sistemidir. Bu araştırmanın amacı; Elazığ ili merkez ilköğretim okullarındaki yöneticilerin Doküman Yönetim Sistemine ilişkin görüşlerini belirlemek ve sistemin bir değerlendirmesini yapmaktır. Araştırmada veri toplama aracı olarak "Doküman Yönetim Sistemine İlişkin Görüşler Anketi kullanılacaktır. Ankette katılımcıların Cinsiyet, Eğitim Durumu, Kıdem, Mesleki Görev gibi bilgilerinin istendiği bir kişisel bilgi formu ile toplamda 26 maddeden oluşan görüş formu yer almaktadır. Hazırlanan ölçeğin uygulanması aşamasında araştırmanın evrenini 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Elazığ il merkezinde bulunan ilköğretim kurumu yöneticileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini bu evren içerisinden tesadüfi olarak seçilen yöneticiler oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen verilerin statiksel analizleri için özel bir veri analizi paket programı kullanılacaktır. Verilerin çözümlenmesi için Levene Testi, Kruskall Wallis Testi,Mann-Whitney U Testi, frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma,"t-testi" ve Tek Yönlü Varyans Analizi testlerinin kullanılacak araştırmada, hata payı üst sınırı 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bu araştırma sonucuna göre yöneticilerin DYS 'ye yönelik algıları belirlenip gerekli düzenlemelerin yapılması teşvik edilecektir. Anahtar Kelimeler: Eğitim Yönetimi Bilgi Sistemi, DYS, Yönetim Bilgi Sistemleri

Educational institutions follow the latest developments in the use of information technology usage, and in parallel with technological features, they have become organizations that bring new and up-to-date information applications to their content. Since October 2012, the document management system, which has been used in the central organization of the Ministry, has been established in all MoNE institutions as of May 2017. DYS is a management information system aimed at facilitating and accelerating the workloads of the school administration, especially in the management processes, and the development of in-school procedures, providing a more detailed follow-up of our developments in education. The aim of this research is; We make a targeted and focused evaluation of the views of the principals of Elazığ central primary school directorate connected to the Document Management System. As a data collection tool in the research Görüş Views on the Document Management System View the Survey. A questionnaire consisting of a total of 26 items and a personal information form in which the information of the experts such as Gender, Education, Seniority and Professional Duty were requested were placed. The universe of the research for the establishment of the scale was prepared by the administrators of primary schools in Elazığ city center in 2018-2019 education and training center. The sample of the research is the managers you randomly selected from this universe. A special data analysis for isolated statistical analysis from the research. Levene Test, Kruskall Wallis Test, Mann-Whitney U Test, frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation, "t-test" and One Way ANOVA tests were used to analyze the data. According to the results of this research, we prefer to determine the perceptions of the managers towards DYS and determine the necessary regulations. Keywords: Educational Management Information System, DYS, Management Information Systems
Evaluation of DYS applications as MEB management information system
Keywords: Eğitim ve Öğretim