AISI 4140 Çelik Yüzeyinde Termoreaktif Difüzyon Yöntemiyle Elde Edilen TiC Kaplamasının Mikroyapı Özelliklerinin İncelenmesi - Buytoz, Soner; Yılmaz, Süleyman Burhan (My University, 2019)
Bu çalışmada AISI 4140 çeliğinin yüzeyi ferro-titanyum (FeTi) tozuyla kaplanmıştır. Kaplamalar, üç farklı sıcaklıkta (900°C, 1000 °C ve 1100 °C) ve üç farklı sürede (1 saat, 2 saat ve 3) paket sementasyon yöntemiyle bir termo-reaktif difüzyon(TRD) işlemi kullanılarak gerçekleştirmiştir. Kaplamaların yapısal ve mekanik özellikleri karşılaştırılmıştır. Bu amaçla, oluşanfazların tipleri, mikroyapıları , mikro sertlikleri incelenmiştir. XRD analizi sonucunda kaplama tabakalarında ?-Fe ve TiCfazları tespit edildi. . Kaplamaların kalınlığı 3.04–11.70 ?m ve sertlik 1089–2335 HV değerleri elde edildi. Kaplamaların Tiiçeren faz bileşenleri, artan kaplama sıcaklıkları ile arttı.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Mühendislik; Kimya