Bir hemodiyaliz hastasında düşük doz metotreksat sonucu gelişen şiddetli pansitopeni - Yiğit, İrem Pembegül; Ulu, Ramazan; Yıldız, Yener; Dogukan, Ayhan; Çeliker, Hüseyin (My University, 2010)
Metotreksat, çeşitli romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan önemli bir seçenek olup temel atılım yolu böbreklerdir. Hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda metotreksat kullanımı sırasında ciddi pansitopeni görülebilmektedir. Bu makalede, hemodiyaliz programında olan ve romatoid artrit tedavisi için düşük doz metotreksat kullanımı sonucu şiddetli pansitopeni ve stomatit gelişen; folinik asit, granülosit koloni uyarıcı faktör, antibiyotik ve günlük diyaliz sonrası düzelen 35 yaşındaki kadın olguyu sunduk.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Üroloji ve Nefroloji; Hematoloji