Allojeneik kök hücre transplantasyonu sonrası Th1/Th2 sitokinler ve solubl adezyon molekülleri: Kök hücre kaynağı ve dalteparin kullanımının etkileri - Çelebi, Harika; Özcan, Muhit; Arat, Mutlu; Dalva, Klara (My University, 2001)
Allojeneik periferik kök hücre transplantasyonu (AlloPKHT) sonrasında graft versus host hastalığı (GVHH) allojeneik kemik iliği transplantasyonuna (AlloKlT) oranla daha sık görülmektedir. Heparinin deney hayvanlarında bilinmeyen bir mekanizma ile GVHH önlediği gösterilmiştir. Bu çalışmada kök hücre kaynağı veya profilaktik düşük molekül ağırlıklı heparin (DMAH) kullanımına göre, 1)Th1 (TNF-alfa, IFN-gama)/Th2 sitokinlerin (IL-10) dengesini değerlendirmeyi ve 2) Solubl adezyon moleküllerinin (SAM) (sVCAM, sICAM, sL-selektin) düzeylerini izlemeyi amaçladık. Çeşitli hematolojik maliniteleri olan 30 hasta profilaktik olarak DMAH alan ve almayan olarak prospektif randomize edildi. Kan örnekleri -9.gün, infüzyon günü, aplazi ve engrafman gününde alındı. Sitokin ve SAM düzeyleri .ELISA yöntemiyle çalışıldı. Tüm olgular birlikte değerlendirildiğinde TNF-alfa, IFN-gama ve slCAM-1'in haftalık seyirleri değişiklik göstermeden seyrederken, IL-10, sVCAM-1 ve sL-Selektin düzeyleri hazırlama rejimi ile azalıp, engrafmanla arttı. AlloPKHT ve AlloKlT yapılan olgularda sitokin ve SAM düzeylerinin seyri, AlloPKHT grubunda hazırlama rejimi sonrası azalan ve engrafmanı takiben artan IL-10 düzeyi dışında, benzerdi. DMAH alan ve almayan hastalar arasında sitokin ve SAM düzeyleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı. IL-10 düzeyleri akut AGVHH şiddeti ile pozitif korelasyon gösterdi (r=0,517, p= 0,049) Sonuçta, ne kök hücre kaynağı ne de DMAH profilaksisinin Th 1/Th2 sitokinleri ve SAM'e üzerine bir etkisi olmadı. Bazal sitokin veya SAM düzeyleri allojeneik transplantasyon sonrası görülen akut GVHH gibi komplikasyonlarda belirleyici olmamasına rağmen, IL-10 dü-zeyleri ile akut GVHH'nin şiddeti arasında pozitif ilişki saptandı.
Keywords: İleriye dönük çalışma; Sitokinler; Tedelparin; Kemik iliği nakli; Heparin; düşük molekül ağırlıklı; Graft vs Host hastalığı