Metotreksat ile Karaciğer Hasarı Oluşturulmuş Sıçanlarda Silymarin‘in Koruyucu Etkilerinin Araştırılması - Kocaman, Nevin; Dabak, Dürrin Özlem (My University, 2019)
Amaç: Metotreksat (MTX)’ın sıçan karaciğer dokusunda meydana getirdiği hasara karşı silymarin(SİL)’in koruyucu etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada 36 adet erişkin Sprague Dawley tipi erkek sıçan kullanıldı. Deneyhayvanları her grupta 6 hayvan olacak şekilde 6 gruba ayrıldı. 5 günlük deney süresince Grup 1’e0.5 mL intraperitoneal (i.p) tek doz serum fizyolojik, Grup 2’ye karboksi metil selüloz (CMC) oralolarak, Grup 3’e CMC içinde çözdürülmüş 300 mg/kg Silymarin deney süresince oral yolla, Grup4’e tek doz 20 mg/kg (i.p) MTX(i.p), Grup 5’e tek doz 20 mg/kg MTX (i.p) + oral CMC, Grup 6’yaise tek doz 20 mg/kg MTX (i.p) + CMC içinde çözdürülmüş 300 mg/kg dozunda SİL deneysüresince oral olarak uygulandı. Deney sonunda sıçanlar dekapite edilerek karaciğer dokularıçıkartıldı. Rutin doku takip işlemlerinden sonra değerlendirildi.Bulgular: Grup 1, Grup 2 ve Grup 3’e ait karaciğer dokuları histopatolojik ve immunohistokimyasalolarak incelendiğinde birbirlerine benzer idi. Grup 4 ve 5’de histopatolojik bulgular benzer olupvasküler konjesyon, sinüzoidal dilatasyon ve inflamatuar hücre artışı görüldü. Yine bu gruplardaTUNEL, Bax ve Kaspaz 3 pozitif hücreler diğer deney gruplarına göre artmış olarak tespit edildi.Grup 6 de ise doku hasarının önemli ölçüde azaldığı gözlendi.Sonuç: MTX karaciğerde önemli doku hasarına neden olmuş ve silimarin bu hasarı iyileştirmiştir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji