Evaluation of the Patients who Presented Emergengy Department Complaining of Diarrhea - Bozdemir, M. Nuri; Kuk, Salih; Yıldız, Mustafa; Ateşçelik, Metin; Baştürk, Mustafa; Kılıçaslan, İsa (Fırat University, 2007)
Objectives: Diarrhea may be of nonspecific, unknown etiology or bacterial, viral, parasitic, or toxic etiology it's a problem not only developing countries but also developed country. The aim of this retrospective study was to acces patients who were up to 15 years old. Materials and Methods: This study presented emergency depertmant complaining of diarrhea between January 2005 and December 2005. Results: It was determineted 167 (76.5%) nause, 136 (62.4%) vomiting, 139 (63.8%) abdominal pain as a the most common symptoms.It was found 44 (20.2%) patients with fever. The parasites that were found and their prevalence is G. intestinalis 11 (5%), E. histolytica/E. dispar 5 (1.8%). Conclusion: Although the ratio of the patient that admitted to the emergency department with a complaint of diarrhea is not so much high, but the symptoms to death. So we emphasized on the clinical importance of personal hygiene, providing clean water and food, establishing substructure, increasing the education of public health about prevention of the infections. ©2007, Firat University, Medical Faculty

Amaç: İshal daha önceleri gelişmekte olan ülkelerin sorunu iken globalleşen dünyada bugün bütün ülkelerin sorunu halini almıştır. Nonspesifik nedenler, virusler, bakteriler, parazitler ve toksinler daha çok su ve yiyeceklerle bulaşarak ishal nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, hastanemiz acil servisine 15 yaş ve üzeri ishal şikayeti ile başvuran hastaların bir yıllık değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Tıp Fakültesi acil servisine Ocak-Aralık 2005 tarihleri arasında ishal şikayeti ile başvuran tüm hastaların protokol defterinden dosyalarına ulaşılarak yapılmıştır. Bulgular: İshalle birlikte hastaların 167'sinde (%76.5) bulantı, 136'sında (%62.4) kusma, 139'da (%63.8) karın ağrısı, tespit edilmiştir. Gastrointestinal sistem bulguları dışında en fazla 44'ünde (%20.2) ateş olduğu bulunmuştur. Çalışmamızdan elde edilen sonuçların incelenmesi ile en fazla görülen parazitlerin sırasıyla G. intestinalis, E. histolytica/E. dispar olduğu görülmüştür. Hastaların hastaneye yatışında yaş önemli faktör olarak bulunmuştur ve ishal nedeniyle başvuranların ortalama yaş 38.78 iken yatışlarda ortalama yaş 56.56 olarak karşımıza çıkmaktadır. Sonuç: Acil servise başvuran ishalli hastaların oranı çok yüksek olmamakla birlikte ishalin basit semptomlardan ölüme kadar uzanan bir tabloya sebep olmasından dolayı kişisel hijyen, temiz yiyecek ve suyun temini, alt yapının düzeltilmesi ve infeksiyonun yayılımı konusunda halk eğitiminin artırılması konuları üzerinde önemle durulması gerekliliğini vurgulamaktayız. ©2007, Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi
Acil Servise Başvuran İshalli Hastaların Değerlendirilmesi