Çocuk hastalarda maksillofasyal kırıklar - Kaygusuz, İrfan; Gök, Üzeyir; Karlıdağ, Turgut; Yalçın, Şinasi; Keleş, Erol; Türkkahraman, Sami (My University, 2001)
Amaç: Çocuklarda meydana gelen maksillofasyal kırıklarda etyolojik faktörleri ve tedavi yaklaşımlarını değerlendirmek. Hastalar ve Yöntemler: Maksillofasyal kırıklı 74 çocuk hastanın (26 kız, 48 erkek; ort. yaş 9.47; dağılım 6 ay-15 yıl) tıbbi kayıtları yaş, cinsiyet, etyoloji, semptomlar, kırık yeri, eşlik eden diğer yaralanmalar, tedavi yaklaşımı, hastanede kalış süresi, prognoz ve komplikasyonlar açısından değerlendirildi. Bulgular: Kırk iki olguda tek, 32 olguda birden fazla olmak üzere toplam 117 kemikte kırık vardı. Etyolojide düşme ve çarpmanın (%54) ilk sırada geldiği görüldü. En sık görülen semptomlar ağrı (%100), ekimoz (%78) ve ağız hareketlerinde kısıtlılıktı (%62). Hastaların %39.3'ünde mandibüler kemikte kırık vardı; bunu alveoler proses kırıkları izliyordu. Mandibüler kırıkların tedavisinde en sık kullandığımız yöntem, kırığın yerine bağlı olarak açık redüksiyon ve internal fiksasyondu. İnternal fiksasyon için tel ligasyonu (22 olgu) ve monokortikal mini plak (6 olgu) kullanıldı. Orbital, zigomatik ve maksiller kırıklarda ise açık redüksiyon ve tel ligasyonu ile internal fiksasyon yapıldı. Olguların hastanede kalış süresi ortalama 8.2 gün idi. Cerrahi tedavi sonrası 70 hastada iyi sonuç alınırken, dört hastada komplikasyon görüldü. Sonuç: İntermaksiller fiksasyon ile anatomik redüksiyon sağlanamayan komplike kırıklı çocuk hastaların tedavisinde internal fiksasyonu öneriyoruz.
Keywords: Çocuk; Maksillofasiyal yaralanmalar; Yaralar ve yaralanmalar; Kırık tespiti; Geriyedönük çalışma; Yüz kemikleri; Ateller