Enamel Matris Türevinin (Emdogain®) Dental İmplant Osseointegrasyonu Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi - Bozoglan, Alihan; Gul, Mehmet; Dündar, Serkan (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Enamel matris türevinin (Emdogain®) kemik grefti ile karıştırılarak defekt oluşturulan bölgeye uygulanmasından sonra yeni kemik rejenerasyonunun kemik-implant kaynaşmasına etkisinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: Deneyde toplamda 20 adet sprague dawley dişi rat kullanılmıştır. Her bir grupta 10 adet rat bulunmaktadır. Ratlar, %55’lik nem ve 22 ±2°C sıcaklık kontrollü bulunan odada bulundurulmuştur. Ayrıca 12 saat aydınlık 12 saat karanlık döngüsünde tabi tutulmuştur. Deneklerin sağ tibiya kemiklerinin metafiziyel kısımlarındaki kortikokansellöz kemiğine kaviteler açıldı. Bu kavitelere 2.5 mm çapında 4 mm uzunluğundaki titanyum implantlar yerleştirildi ve boyun bölgesinde implant boyunun 2 mm’sine tekabül edecek şekilde kontrol grubuna sadece kemik defekti oluşturuldu. Deney grubuna ise; kemik grefti ve Enamel matris türevi (Emdogain®) yerleştirildi. 8 hafta sonra denekler sakrifiye edildi. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda kemik-implant kaynaşması emdogain uygulanan grupta yüksek bulunmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilememiştir. Aynı şekilde glukoz, ast, alt, alp, üre, kreatinin ve kalsiyum seviyeleri değerlendirilmiş ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilememiştir. Fakat fosfor seviyesinde deney grubunda anlamlı derece bir düşme tespit edilmiştir (p < 0.05). Sonuç: Emdogain uygulaması greft materyalinin etkisini artırmaktadır ve aynı zamanda kemik-implant kontağına olumlu etkisi bulunmaktadır. Fakat 8 haftalık erken kemik iyileşmesi periyodunda etkisi sınırlı olmaktadır. Emdogain uygulamasının etkisinin kesin olarak anlaşılması için uzun zamanlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: Dental implant; kemik grefti; Emdogain