Tufal Katkılı Harçların Basınç Dayanımının Taguchi Metodu ile Analizi - Arıcı, Erdinç; Keleştemur, Oğuzhan (My University, 2018)
Bu çalışmada, Taguchi metodu kullanılarak tufal katkılı harçların basınç dayanımının analizi yapılmıştır. Taguchimetodu, hem deney tasarım aşamasında hem de verilerin istatistiksel analizinde kullanılmıştır. Deneysel tasarımaşamasında dört parametreli L16 (42x22) ortogonal dizi seçilmiş ve seriler bu diziye göre hazırlanmıştır. Bu dörtparametre; ince tufal (0 – 0.25 mm), iri tufal (0.25 - 1 mm), Su/Çimento (S/Ç) oranı ve çimento dozajı olarakalındı. Taguchi metodu ile deney sonuçlarının analizi yapıldı ve optimum değer elde edildi. Ayrıca, deneyparametrelerinin basınç dayanımına etki oranları varyans analizi ile belirlendi. Analiz sonuçlarına göre, harçnumunelerinin basınç dayanımı üzerinde ince tufal, Su/Çimento oranı ve çimento dozajı önemli rol oynamaktadır.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi