CARRY TRADE YATIRIMLARI VE TEMEL BELİRLEYİCİLERİ ARASINDAKİ ROLLİNG WİNDOW NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ - Temiz, Mehmet (My University, 2019)
Düşük faiz oranına sahip ülkeden borç alarak, faiz oranlarının yüksek olduğu ülkelerde ödünç vermeksuretiyle getiri elde etmek şeklinde tanımlanan carry trade yatırım stratejisi, son yıllarda oldukça önemkazanmıştır. Düşük kur oynaklığında, ülkeler arasındaki faiz oranı farklılıklarından kazanç elde etmeyedayanan carry trade yatırımları; Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yönelik kısa vadeli sermayehareketlerinin önemli kısmını oluşturmaktadır. Bu kapsamda, carry trade yatırımlarının temel belirleyicileriolan döviz kuru ve faiz oranı farklılıkları ile olan ilişkinin oluşma sıklığı ve uzunluğunun tespit edilmesiönem arz etmektedir. Bu çalışmada Türkiye için 2005:09 ve 2018:08 döneminde ABD doları bazındagerçekleşen carry trade işlem hacmi ve belirleyicileri arasındaki nedensellik ilişkisi rolling window testyöntemiyle incelenmiştir. Rolling window test sonuçlarına göre; nominal döviz kuru ve faiz oranıfarklılıklarından carry trade işlem hacmine doğru güçlü nedensellik ilişkileri bulunmaktadır.
Keywords: İktisat