İLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEME TÜRKÇE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI’NDAKİ “OKUMA” ÖĞRENME ALANINA İLİŞKİN KAZANIMLARIN GERÇEKLEŞME DÜZEYİNE YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Sinan, Ahmet Turan; Demir, Sezgin (Fırat University, 2011)
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim ikinci kademe Türkçe dersi öğretim programındaki "okuma" öğrenme alanı ile ilgili kazanımların gerçekleşme düzeyini belirlemektir. Araştırmada veri toplamak amacı ile 32 maddeden oluşan Likert Tipi Okuma Öğrenme Alanı Ölçeği geliştirilmiştir. Bu araştırmanın çalışma grubunu Malatya il merkezinde görev yapan 191 Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama ve standart sapma kullanılmıştır. “Okuma” öğrenme alanı ile ilgili kazanımların edinimi noktasında Türkçe Öğretim Programının genel olarak uygulamada etkili olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin ilköğretim öğrencilerinin seviyesine uygun yöntem ve teknikleri kullanarak, onların okuma-anlama hızı ile becerilerini artırmaları önerilmektedir.