Yenilenen 9. Sınıf Kimya Dersi Öğretim Programının Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi - İzci, Eyüp; Eroğlu, Mehmet (Erdal TOPRAKCI, 2018)
Bu araştırmanın amacı 2013 yılında yenilenen 9. sınıf kimya öğretim programını öğretmen görüşlerine göre değerlendirmektir. Nitel araştırma yaklaşımıyla hazırlanan bu araştırmada olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Malatya ve Elazığ illerindeki liselerde görev yapmakta olan 15 kimya öğretmeni oluşturulmaktadır. Araştırmanın örneklemi maksimum çeşitlilik örnekleme tekniğine uygun olarak seçilmiştir. Bu çalışmada veri toplama yöntemi olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler “betimsel analiz” yapılarak çözümlenmiştir. Betimsel analizde programın boyutlarına (kazanımlar, içerik, öğrenme öğretme süreci ve değerlendirme) ilişkin öğretmen görüşleri olumlu ve olumsuz olarak kategorilere ayrılarak incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre öğretmenler programı genel olarak olumlu bulurken başta ders saatlerinin yetersizliği olmak üzere, kaynakların yetersizliği, öğrenci seviyesinin düşüklüğü, bazı konuların gereksizliği gibi sorunların olduğunu belirtmişlerdir. Ders saatinin arttırılması, altyapı sorunlarının giderilmesi gibi önerilerde bulunmuşlardır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, alan yazında yer alan diğer çalışmaların sonuçlarıyla benzeşmektedir. Farklı dönemlerdeki kimya programlarına ilişkin yapılan farklı çalışmalarda benzer sonuçların elde edilmesi, kimya programlarının geliştirme ve değerlendirilme süreçlerine ilişkin sorunların olduğunu göstermektedir. Ancak bu durum öğretmenlerin programı yeterince tanımamasından veya öğretmen yeterlikleriyle program arasındaki uyuşmazlıktan kaynaklanabilir. Araştırmanın sonucunda yenilenen 9. sınıf kimya programına ilişkin önerilerde bulunulmuştur.

The purpose of this study is to evaluate 9th grade chemistry curriculum, revised in 2013, according to teachers’ view. The study was designed in a qualitative approach and “phonemonology” was used as the research method. The study was carried out with 15 chemistry teachers who work in high school in city of Malatya and Elazig, in Turkey. The sample of the study is selected appropriate for maximum variation sampling. Semi-structured interview was used as a data collection method. Qualitative data was analyzed by using “descriptive analysis” method. In the descriptive analysis, teachers' views in relation to dimensions of the curriculum(objectives, content, teaching-learning process, and evaluation) were investigated as positive and negative categories. Results of the study indicate that teachers have positive opinion about chemistry curriculum but they have some problem about especially inadequacy of course time, lack of resources, the low level of student success, redundancy of some issues in curriculum etc. Teachers suggest increasing the course time and the elimination of infrastructure problems. The results obtained from this study consisted with results of other studies in the related literature. Getting similar results in different researches related to different chemistry curriculum indicates that there are problems related to process of curriculum development and curriculum evaluation of chemistry lesson. But this might be due to the fact that the teachers did not know the curriculum sufficiently or might be caused by incompatibility between teacher competencies and curriculum. Practical recommendations in regard to 9th chemistry curriculum were provided at the end of the study.
Evaluation of Revised 9th Grade Chemistry Curriculum According to Teachers’ View
Keywords: Studies on Education; Eğitim Üzerine Çalışmalar