GESTASYONEL DİYABETES MELLİTUSLU HASTALARDA SERUM NESFATİN-1 DÜZEYLERİ - KARAKAYA, FETHİ (Fırat Üniveristesi, 2011)
Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM), gebelikte ortaya çıkan glukoz toleransının bozulmasıdır. GDM'lu kadınlarda hayatın ileri dönemlerinde de glukoz intoleransı gelişme riski yüksektir. Yapılan taramalar hem gebelik döneminde hem de gebelik sonrası döneme ışık tutmaktadır.Bu çalışma da, son zamanlarda keşfedilen, glukoz metabolizması, obezite, insülin rezistansı ve iştah kontrolünde rolü olduğu düşünülen bir hormon olan nesfatin-1'in GDM'li gebeler ile sağlıklı gebelerde, gebelik ve postpartum dönemdeki serum seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Böylece GDM ile nesfatin-1 arasındaki olası ilişkilerin saptanması ve bu hormonun GDM patofizyolojisindeki olası potansiyel rollerinin açıklığa kavuşturulması hedeflenmiştir.Çalışmaya yaş ortalaması 30, 25±25 olan 20 GDM'li gebe ve yaş ortalaması 27.80±5, 34 olan 20 sağlıklı gebe dahil edildi. Bu olguların tümüne 24-28. gebelik haftalarında glukoz tolerans testleri yapıldı. Yine olguların tümünden 24-28. gebelik haftalarında ve postpartum 24. saatten sonra açlık venöz kan örnekleri alındı. Hormonlar ELİSA yöntemi ile analiz edildi.Bu çalışmada, gebelik döneminde, hem GDM grubunda, hem de kontrol grubunda nesfatin-1 düzeyinin, postpartum döneme göre düşük olduğu izlendi. Ancak GDM'li grupta sağlıklı gebelere göre serum nesfatin?1 düzeyi (p<0.010) istatistiksel olarak daha düşük bulundu. Postpartum dönemde ise nesfatin-1'in GDM'li grupta daha fazla olmak üzere her iki grupta arttığı izlendi. Postpartum dönemde GDM grubu ile kontrol grubu arasındaki değerler arasında ise istatistiksel fark saptanmadı (p=0.239).Sonuç olarak, GDM grubunda daha anlamlı olmak üzere gebelikte Nesfatin-1 düzeylerinin postpartum döneme göre daha düşük bulunması bu hormonun GDM patofizyolojisinde rol oynadığını düşündürmektedir.Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabetes Mellitus, Nesfatin-1

Gestational diabetes mellitus (GDM) is impaired glucose tolerance discovered during pregnancy. In women who had GDM are at risk of impaired glucose tolerance during their later life. Therefore screening tests are valuable both for pregnancy and for postpartum periods.The aim of the present study was to assess the serum levels of Nesfatin-1, a recently discovered hormone having a role in glucose metabolism, obesity, insulin resistance and appetite control in pregnant women with GDM and healthy controls and also during postpartum period, thereby, the association between Nesfatin-1 levels and GDM will be revealed and the potential role of Nesfatin-1 in the pathophysiology of GDM.Nesfatin-1 levels during pregnancy, both in women with GDM and healthy controls, were found to be lower than those found during postpartum period. This study included 20 pregnant women with GDM having a mean age of 30, 25±25 and as a control group of 20 healthy pregnant women with a mean age of 27.80±5, 34. Glucose tolerance test was performed in all women between 24-28 gestational weeks. Fasting venous blood samples were obtained from all the women both during the 24-28 gestational weeks and at 24 hours during the postpartum period. Hormones were analysed with ELISA technique. Furthermore, serum Nesfatin-1 levels were found to be significantly lower in women with GDM compared to those in healthy pregnants (p<0.01). In the postpartum period, Nesfatin-1 levels were observed to be increased in both women with GDM and healthy controls, being more in women with GDM. However, postpartum Nesfatin-1 levels between women with GDM and healthy controls were found to be statistically similar (p=0.239).Nesfatin-1 levels were found to be lower during pregnancy compared to pastpartum period. It was significantly lower in GDM group which suggest that nesfatin-1 may play a role.Key words: Gestational Diabetes Mellitus, Nesfatin-1
Serum Nesfatin-1 levels in patients with gestational diabetes mellitus
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum